Hlavní obsah

Bulharského ministra vnitra vyhnal mafiánský skandál

SOFIE

Bulharský ministr vnitra Rumen Petkov v neděli rezignoval na svůj úřad kvůli skandálu, který vyvolalo zatčení dvou vysokých policejních činitelů a jejich obvinění ze zneužití pravomocí a z předání tajných informací zločineckým bossům.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Rumen Petkov

Článek

Tvrdou kritiku vůči Petkovovi přiživily i dvě nájemné vraždy z minulého týdne. Jejich obětí se v Sofii stali Borislav Georgiev, ředitel společnosti Atomenergoremont, která se stará o údržbu jaderné elektrárny v Kozloduji, a populární autor devíti knih o bulharské mafii a bývalý člen gangu Georgi Stoev.

Evropská unie vzápětí vyzvala Sofii k "bezodkladným krokům" proti organizovanému zločinu a celkově rozbujelé kriminalitě v Bulharsku.

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do EU na začátku roku 2007, Brusel ale podmínil jejich vstup reformou soudnictví a zesílením boje s korupcí a organizovaným zločinem. V minulosti si zástupci unie několikrát stěžovali, že boj s korupcí je v těchto dvou zemích nedostatečný. Od pádu komunismu v roce 1989 bylo v Bulharsku spácháno kolem 150 nájemných vražd, ani v jednom případě nebyl nikdo obviněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám