Hlavní obsah

Kosovský premiér by měl vysvětlit údajné kšeftování s orgány Srbů

Právo, ČTK, los, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BURREL

Úřady jednostranně vyhlášeného republiky Kosovo včetně premiéra Hashima Thaciho by měly vyšetřily obvinění, že tamní albánští povstalci koncem 90. let unesli stovky Srbů, odebrali jim jejich tělesné orgány, které pak prodali, a nedobrovolné dárce pak povraždili. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

Foto: ČTK

Kosovský premiér Hashim Thaci

Článek

Ta podle agentury AP už 4. dubna zaslala písemnou žádost o vysvětlení kosovskému premiérovi Hashimu Thacimu a misi OSN v Kosovu. Na vyšetřování by se podle HRW měla podílet i i sousední Albánie.

Tvrzení o kšeftech s orgány přinesla bývalá žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Carla Del Ponteová ve svých pamětech, které před několika dny vyšly pod názvem Lov: Já a váleční zločinci.

Podle nich kosovští Albánci v červnu 1999, kdy Kosovo obsazovala vojska NATO, i převezli až 300 srbských civilistů do severní Albánie. „Někteří mladší a zdraví zajatci byli živeni, vyšetřováni lékaři a nebyli nikdy biti,“ uvádí dopis HRW.

OSN nalezla chirugické nástroje a stopy krve

Byli dopraveni do areálu u albánského města Burrel asi 90 kilometrů severně od Tirany. Tam jim „lékaři odebrali vnitřní orgány“. „Těla obětí mohou být pohřbena na hřbitově u žlutého domu asi 20 kilometrů jižně od Burrelu,“ píše se v dopise.

Podle Del Ponteové vyšetřovatelé OSN dům prohlédli a nalezli chirurgické nástroje a stopy krve, ale nebyli s to určit, zda šlo o lidskou krev. Podle HRW jde ale o dostatečné důkazy k tomu, aby bylo zahájeno vyšetřování.

Del Ponteová tvrdí, že vysoce postavení členové povstalecké Kosovské osvobozenecké armády, jíž velel nynější premiér Thaci, o pašování lidských orgánů věděli. Má za to, že celá operace by vyžadovala spolupráci albánské tajné služby.

Tvrzení z knihy, která podle srbských médií informují o nejhorších zvěrstvech na civilistech od dob nacistického lékaře v německém táboře Osvětim Josefa Mengeleho, označil kosovský ministr spravedlnosti Nekibe Kelmendi za „výmysly Del Ponteové či samotného Srbska“.

Kelmendi tvrdí, že Del Ponteová se při setkání s ním nikdy o těchto obviněních nezmínila. Pandeli Majko, albánský premiér za války o Kosovo, odmítl tvrzení exprokurtátorky jako „zvláštní příběhy a fantazie“. I on tvrdil, že s ním o celé věci Del Ponteová nikdy nemluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám