Hlavní obsah

Prezident EU není, už se mu ale chystá královské zázemí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ještě se neví, co přesně bude budoucí "prezident Evropské unie" dělat, ale už se mu chystá královské zázemí. Už teď se zdá být jisté, že bude mít takové výhody jako žádný jiný unijní činitel. O jejich podobě jednali při pracovní večeři minulé úterý velvyslanci členských států Unie a předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Článek

Vlastní letadlo, rezidence ve stylu Bílého domu nebo královského paláce a rozsáhlý osobní štáb – to jsou nejvýraznější privilegia, jimž se má napříště těšit volený předseda Evropské rady, často označovaný jako „prezident Unie“.

Lze se dohadovat, že i jeho plat bude špičkový, i když o finanční odměně se v úterý zřejmě ještě nemluvilo.

"Blair Force One"

Britský The Daily Telegraph, který se zprávou o privilegiích přišel, ironicky upozorňuje, že to jistě zvýší zájem Tonyho Blaira, nejčastěji zmiňovaného zájemce o tuto funkci.

"Vyhlídka na soukromé letadlo zvyšuje šanci, že nynější přední uchazeč získá svou Blair Force One, kterou mu jako britskému premiérovi upřeli,“ tvrdí list. Zmínka o „Blair Force One“ je posměšnou narážkou na letadla amerického prezidenta, označovaná jako Air Force One.

"Prezident EU" může mít kolem sebe také 16 až 22 osobních poradců a pomocníků – téměř dvakrát více než předseda Komise, který jich má třináct. Jako jediný z unijních činitelů dostane také vlastní reprezentativní sídlo. Takový předseda unijního parlamentu nebo šéf Evropské komise se musí spokojit s příplatky na bydlení.

Kdo bude kandidovat?

Prezident má Unii zastupovat ve světě a reprezentovat na veřejnosti. Očekává se, že bude hrát velkou roli nejen při přípravě vrcholných setkání Unie, summitů, ale také v diplomacii a – pokud se prosadí Francouzi se svými plány – také ve společné obranné politice.

Zmíněné výhody jsou zatím jen ve stadiu nezávazných návrhů – stejně jako kandidatury na tuto funkci. Vedle Blaira je v souvislosti s touto funkcí nejčastěji zmiňován lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, odstupující šéf irské vlády Bertie Ahern a dánský premiér Anders-Fogh Rassmusen.

Velkou šanci by měla i německá kancléřka Angela Merkelová, pokud by o tuto funkci stála – to by však bylo pravděpodobné jen v případě, že by prohrála příští rok na podzim volby, což se zatím zdá nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám