Hlavní obsah

Zapatero ohlásil novou strategii proti ETA

– MADRID

Sjednotit všechny španělské strany kolem nové strategie boje proti baskické teroristické organizaci ETA chce staronový socialistický (PSOE) premiér José Luis Zapatero. V úterý to uvedl ve vládním prohlášení, které přednesl v parlamentu, kde ve středu nezískal důvěru poslanců. Očekává se ale, že ji získá v druhém hlasovacím kole v pátek.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělský premiér José Luis Zapatero

Článek

Zapatero v úterý zdůraznil, že po krachu mírových rozhovorů mezi vládou a separatisty nezbývá ETA nic jiného než se bezpodmínečně vzdát a složit zbraně. ETA už čtyři desetiletí vede ozbrojený boj za vytvoření baskického státu na severu Španělska a jihozápadě Francie. Za tu dobu zavraždila už na 900 lidí, většinou příslušníků ozbrojených složek a komunálních politiků z baskické autonomní oblasti.

Premiér také oznámil sérii opatření pro oživení španělské ekonomiky, jejíž růst by měl letos dosáhnout 2,4 procenta - o 1,4 procenta méně než loni. Důvodem oslabení konjunktury je podle něj konec boomu ve stavebnictví. Vláda chce prosadit mj. snížení daní pro důchodce, úředníky a samostatně výdělečně činné osoby.

V zahraniční politice se Zapaterův kabinet hodlá více zaměřit na Afriku. „Předsevzal jsem si, že subsaharská Afrika se stane novou osou naší diplomacie,“ řekl premiér.  

O důvěře vládě se bude hlasovat dvakrát

Zapaterova menšinová vláda ve středu nezískala důvěru parlamentu, protože PSOE nemá ve 350členné sněmovně absolutní většinu - k té ji chybí sedm hlasů. Druhé kolo hlasování se uskuteční po 48 hodinách, tedy v pátek, kde pro získání důvěry stačí už jen prostá většina.

PSOE se ani nesnažila uzavřít koaliční dohodu s některými menšími nacionalistickými katalánskými či baskickými stranami, které by jim daly ve sněmovně potřebnou absolutní většinu. Očekává se ale, že se tyto strany ve druhém kole zdrží hlasování a tím umožní Zapaterovi vládnout další čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám