Hlavní obsah

Ruská sekta si bizarností nezadá s Rasputinem

– MOSKVA
Novinky, RIA Novosti

Rusko vždy přálo jurodivým, což ukazuje i případ Rasputina, který měl dokonce vliv na carský dvůr. Ale současnost není jiná, jak ukazuje bizarní příběh sekty, jejíchž několik členů nadále čeká v zemljance ve středním Rusku na květnový konec světa. Úřady ani neví, kolik jich je, předpokládaly, že 11. Jelikož ovšem jeden ze sektářů uvedl, že během pěti měsíců života v podzemí zemřeli dva lidé, může jich být již jen devět.

Článek

Příběh si svojí bizarností nezadá s děním okolo Barbory Škrlové. Zakladatel sekty Petr Kuzněcov se pokusil spáchat sebevraždu velmi nezvyklým způsobem - sám si rozbil hlavu polenem. Přežil, což jeho věrní okamžitě označili za zázrak znovuzrození.

Sektářskou Pravou ruskou pravoslavnou církev založil třiačtyřicetiletý Petr Kuzněcov, který je podle ruských úřadů duševně nemocný, údajně trpí schizofrenií. V Rusku a Bělorusku našel několik desítek následovníků. Slyšet o nich moc nebylo, dokud se pětatřicet z nich 7. listopadu loňského roku neodebralo do zemljanky ve středním Rusku v Penzenské oblasti, kde čekali na květnový konec světa. Ovšem bez Kuzněcova. Ten zůstal na povrchu.

Sekta strávila zimu v podzemí

Úřady se je snažily dostat na povrch zejména kvůli tomu, že s sebou vzali i děti, ale sektáři hrozili, že v tom případě se všichni upálí. Vyloučit se to nedalo, v zemljance měli kanystry s benzínem i plynové bomby.

Několik měsíců nebylo o sektě slyšet, ale na jaře dění nabralo obrátky, kdy se po deštích a jarním tání část zemljanky propadla. Z podzemí nejprve vyšlo na konci března sedm žen. Následovala je skupina 14 lidí a posléze i žena se dvěma dětmi.

Svou víru však neztratili, jen se rozhodli čekat na konec světa na povrchu u domku, který patřil Kuzněcovovi. Zakladatel sekty však neunesl fakt, že jeho věrní vyšli na povrch a pokusil se o sebevraždu. S poraněním hlavy byl převezen do nemocnice a v čele Pravé ruské pravoslavné církve jej nahradil Vitalij Nědogon, který byl ve skupině 14 lidí, jež vyšli na povrch.

Dvě ženy zemřely v zemljance

Právě Nědogon nyní přišel s tvrzením, že dvě ženy z 35členné skupiny zemřely během pobytu pod zemí, jedna při půstu a druhá podlehla rakovině. "Během pobytu v podzemí zemřeli dva lidé a byli tam pohřbeni. Tamara zemřela na rakovinu a druhá žena, která byla z Běloruska, zemřela hladem, když se postila," řekl Vitalij Nědogon ruské televizi.

Zároveň tvrdil, že tuto informaci úřady úmyslně tají. Ruská prokuratura uvedla, že informace šetří, ale zatím je nemůže ověřit, protože sektáři, kteří se rozhodli zůstat pod zemí, ukončili komunikaci s úřady.

"Nědogonova tvrzení je nutné ověřit, zatím nepředložil žádný důkaz," uvedl mluvčí gubernátora Penzenské oblasti. O smrti sektářek pod zemí byl informován i běloruský ministr vnitra Vladimir Naumov s tím, že jednou z obětí je běloruská občanka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám