Hlavní obsah

Erár hradil Blairovi i TV poplatek

LONDÝN

Bývalý britský premiér Tony Blair požadoval, aby za něj hradila parlamentní pokladna 116 liber (3700 korun) za televizní poplatky – a dostal je. Někdejší šéf konzervativců Michael Howard si pro změnu nechával platit úklid a také tyto výdaje uhradil parlament z peněz daňových poplatníků. Informace, jak britští poslanci čerpali veřejné peníze za finanční rok 2003–2004, byly zveřejněny po třech letech urgencí televizní stanice BBC, která o ně požádala.

Článek

Údaje o Blairovi, Howardovi a dalších významných poslancích nechal zpřístupnit šéf Dolní sněmovny Michael Martin, který sám čelí skandálu kvůli zneužití veřejných peněz. Martinovi se předhazuje, že jeho žena si nechala uhradit čtyři tisíce liber (téměř 130 tisíc Kč) za cesty taxíkem na nákupy a že on sám si dával proplácet hypotéku za byt ve skotském Glasgow.

Hypotéky se ale platily všem zmíněným poslancům – Blairovi, Howardovi, nynějšímu premiérovi Gordonu Brownovi i jiným. Brown si nechal proplatit celkem 14 303 liber (asi 460 tisíc korun), což mu uhradilo roční náklady za úklid i místní daň v jeho druhém bydlišti. V roce 2005–2006 si nechal od parlamentu uhradit výdaje ještě o čtyři tisíce liber vyšší.

Všechno bylo podle pravidel

Nejvíce mezi sledovanými poslanci si nechal proplatit bývalý šéf konzervativců Howard: 20 347 liber (650 000 korun). Kromě hypotéky mu daňoví poplatníci uhradili i účty za plyn, vodu, telefon a úklid. Jeho nástupce David Cameron nebyl o nic skromnější: za finanční rok 2005–2006 si nechal proplatit celkem 21 300 liber (asi 680 000 korun) na hypotéku.

Bývalý labouristický vicepremiér John Prescott účtoval parlamentu jen o něco málo méně – 20 057 liber, včetně 4 tisíc liber za jídlo. Blairovi bylo v období 2003–4 proplaceno celkem 15 490 liber. Nejméně v této době utratil z veřejných prostředků tehdejší šéf druhé opoziční strany, liberální demokrat Charles Kennedy, a to 12 869 liber (téměř 420 000 korun). Podle britského tisku nikdo ze zmíněných poslanců neporušil parlamentní pravidla.

Britští poslanci mají totiž nárok na krytí výdajů, které souvisejí s pobytem mimo domov, když plní parlamentní povinnosti v Londýně. Ročně mohou nárokovat asi 22 000 liber (asi 700 tisíc korun). Výhoda se nevztahuje pouze na poslance z volebních okrsků v centrálním Londýně.

Sdružení TaxPayers’ Alliance, které žádá o větší průhlednost ve výdajích poslanců, označilo rozhodnutí o zveřejnění vyúčtování za krok správným směrem – a napadlo nynější stav. „Proč mohou ministři se štědrými platy a bydlící zadarmo žádat po daňových poplatnících proplacení místních daní nebo účtů za konzumace?“ ptal se šéf organizace Matthew Elliott.

Reklama

Výběr článků

Načítám