Hlavní obsah

Bush Putina o radaru nepřesvědčil, dostal ale pochvalu za snahu

– SOČI • Aktualizováno
Novinky, pno

Ani na poslední schůzce ve funkci prezidentů v ruské Soči odstupující první muž Spojených států George Bush neuspěl v otázce protiraketové obrany v Evropě. Nepodařilo se mu přesvědčit končícího prezidenta Ruska Vladimira Putina o tom, že připravovaný systém není namířen proti Rusku.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Vladimir Putin a George Bush na tiskové konferenci po jednání.

Článek

Obavy Ruska by podle Putina mohla rozptýlit trvalá přítomnost ruských expertů v objektech protiraketového deštníku v Polsku a České republice. Ruský prezident to řekl po jednání se svým americkým protějškem.

„Nevyřešili jsme všechny otázky spojené s protiraketovou obranou, přesvědčil jsem se ale, že Spojené státy naše obavy chápou,“ řekl po nedělním setkání Vladimir Putin. Domnívá se, že nejlepším řešením je společná práce obou zemí na vybudování tohoto systému.

Putin dále řekl, že je v otázce protiraketové obrany v Evropě mírným optimistou a věří, že je dohoda možná.

Při posledním společném jednání ve funkcích prezidentů panovala dobrá nálada. foto: ČTK/AP

Prezidenti podepsali v Soči deklaraci, podle které Moskva stále nesouhlasí s rozhodnutím USA postavit v Česku a Polsku prvky protiraketové obrany. Ruská strana v dokumentu současně oceňuje kroky, které Spojené státy v poslední době udělaly, aby obavy Ruska rozptýlily.

Ohlédnutí za osmiletým obdobím

Setkání v Soči bylo pro oba posledním ve funkcích prezidentů, které zastávali osm let. Při schůzce zhodnotili celé období a oboustranně vyslovili spokojenost se vzájemnou spoluprací. Bush vyzdvihl Putinovu důvěryhodnost a spolehlivost.

„Někteří lidé v USA i Rusku se domnívají, že studená válka stále pokračuje. To stěžuje naše vztahy. Já jsem ale přesvědčen, že uzavřená strategická rámcová deklarace je důkazem, že můžeme spolupracovat,“ řekl Bush.

Bush dále řekl, že se obě strany shodují v otázkách boje proti šíření jaderných zbraní či globálnímu terorismu. Vyzdvihl také snahu Moskvy pomoci Iránu, aby dál nemusel obohacovat uran a podpořil snahu Ruska o vstup do Světové obchodní organizace.

„Pan Putin má však pochybnosti o tom, jestli není protiraketový systém namířen proti Rusku,“ doplnil Bush s tím, že on sám nemá problém se sdílením vojenských technologií a informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám