Hlavní obsah

Vůdce ruských sektářů skončil v nemocnici s proraženou lebkou

Právo, brw
MOSKVA

Petr Kuzněcov (43), který vede sektářskou Pravou ruskou pravoslavnou církev, jejíž členové čekali v zemljance na konec světa v Penzenské oblasti, se v noci na čtvrtek pokusil spáchat sebevraždu. Podle agentury RIA-Novosti byl s těžkým poraněním hlavy převezen do nemocnice v Penze. Nelze ale vyloučit, že na něj zaútočili členové sekty. Jeho stav je podle lékařů vážný, ale stabilní.

Článek

Podle agentury Interfax policie vyšetřuje jeho zranění jako pokus o sebevraždu, ve hře je ale také verze, že Kuzněcova surově zmlátili jeho souvěrci. Jde o skupinu 24 lidí, kteří už opustili zemljaku poničenou jarním jeskyni, kde čekali na konec světa ovšem bez svého duchovního vůdce.

„Zatím nevíme přesně, co se tam stalo. Podle všeho si ale Kuzněcov položil hlavu na dřevěný špalek a mlátit se dřevěným polenem tak dlouho, až si prorazil lebku,“ řekl podle agentury Interfax vicegubernátor Penzenské oblasti Oleg Melničenko. Důvodem jeho počínání bylo podle Melničenka zklamání, že všichni sektáři nevytrvali v podzemí.

V podzemí podle ruských úřadů zůstává už jen jedenáct lidí. Ostatní z podzemí vyšli kvůli podzemní vodě, jejíž hladina začala po oblevě nebezpečně stoupat. Navíc se začaly hroutit i podmáčené stěny podzemního úkrytu a propadla se část stropu.

Střežení sektářů stojí desetitisíce

Sektáři, kteří vyšli ven, se společně s Kuzněcovem uchýlili do modlitebny v osadě Nikolskoje. Místní úřady jim do domu, který patří Kuzněcovovi, dodaly potraviny i hygienické potřeby. Nic ale nesmělo mít na obalu čárový kód, protože ten sektáři označují za „zdroj všeho zla“.

Nejzatvrzelejší sektáře se ve čtvrtek pokoušela přesvědčit skupina policejních krizových vyjednavačů, aby také vyšli z podzemí. V okolí jeskyně stejně jako v minulých dnech, týdnech a měsících hlídkuje policie a zdravotníci. „Stojí nás to přes deset tisíc rublů (zhruba 6 800 korun) denně. Hlídáme i modlitebnu a ještě jeden dům v osadě,“ řekl Melničenko.

Podle ruských médií bude zbytek sektářů v podzemí s největší pravděpodobností až do pravoslavných Velikonoc, které se letos slaví 27. dubna.

Sektu vede Kuzněcov. Třebaže je označován za schizofrenika, úřady ho trestně stíhají v několika kauzách. Jedno z trestních stíhání bylo zahájeno na základě výsledků psychologické a lingvistické analýzy obsahu knih, které byly u Kuzněcova zabaveny. Kuzněcov, jehož guru je prý dvaaosmdesátiletá představená ženského kláštera, ale v jeskyni nebyl.

Tam se na začátku loňského listopadu zabarikádovalo 35 lidí. Chtěli tam počkat na konec světa. Ten má podle výpočtů, které údajně odvodili z pohybu hvězd, nastat v květnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám