Hlavní obsah

Soud EU: Kurdská PKK nepatří na seznam teroristických skupin

BRUSEL

Justice Evropské unie ve čtvrtek rozhodla, že Strana kurdských pracujících (PKK) nepatří na unijní seznam teroristických organizací. Kromě unie PKK za teroristy považují i Spojené státy a samozřejmě Turecko, které s Kurdy z PKK vede dlouholetý ozbrojený konflikt.

Článek

Unie Stranu kurdských pracujících a její politické křídlo KONGRA-GEL zařadila na seznam teroristických organizací již v roce 2002, což mimo jiné přináší i zmrazení všech účtů a aktiv, které strana má. Podle verdiktu lucemburského Evropského soudu první instance, který je druhým nejvyšším soudem v unii, ovšem tento krok nebyl v souladu s právem EU.

Soud v podstatě nerozhoduje o tom, zda PKK je teroristickou organizací či není. Své rozhodnutí většinou vysvětluje tím, že unie svůj krok dostatečně nepodložila a nedala o něm dotyčné organizaci dostatečně vědět, nebo jí neinformovala o právu na odvolání.

Agentura Reuters citovala nejmenovaného unijního úředníka, podle nějž pro EU PKK na seznamu dále zůstává. V roce 2007 jej totiž aktualizovala a vzala přitom v potaz připomínky soudu z podobného případu, který se odehrál již v minulosti. Turecko, stejně jako Spojené státy a Evropská unie, považuje PKK za teroristickou organizaci a odmítá s ní jednat. Ankara se obává, že by autonomní snahy iráckých Kurdů mohly povzbudit kurdské obyvatelstvo v Turecku, aby hledalo podobné řešení. PKK žádá politickou a kulturní autonomii pro území na jihovýchodě Turecka obývané převážně kurdským etnikem. Konflikt mezi Turky a Kurdy vypukl v roce 1984 a dosud si vyžádal desítky tisíc obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám