Hlavní obsah

Bush u spojenců narazil, Ukrajinu a Gruzii v NATO nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ
Aktualizováno

Snaha amerického prezidenta George Bushe přimět Severoatlantickou alianci, aby zahájila přijímací proces s Ukrajinou a Gruzií, ztroskotala. Podle nejmenovaného německého diplomata se mu na odpor hned z úvodu summitu NATO v Bukurešti postavili představitelé sedmi aliančních zemí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Zástupce americké delegace sice novináře po oficiální středeční večeři lídrů NATO informoval, že zatím nebylo učiněno konečné rozhodnutí a že se všechny země shodly na tom, že dveře NATO musejí zůstat pro Gruzii i Ukrajinu otevřené. Americká média hovoří o Bushově neúspěchu. Jeho neobvykle silný lobbing narazil, napsal list The New York Times.

Výhrady k zařazení Ukrajiny a Gruzie vznesla už před časem německá kancléřka Angela Merkelová. K jejímu názoru se připojil tento týden i francouzský premiér Francois Fillon. Německý a francouzský postoj podpořili během středeční večeře i zástupci Itálie, Maďarska a Beneluxu, uvedl německý zdroj.

Gruzie ani Ukrajina nejsou dostatečně stabilní na zařazení do programu MAP. Tento krok by navíc zbytečně podráždil Rusko, které se ostře staví proti snahám těchto zemí vstoupit do aliance, a narušil rovnováhu sil v Evropě.

Rozšíření NATO směrem na východ se nelíbí ani Moskvě. Gruzínský prezident Michail Saakašvili v té souvislosti varoval, že odmítnutí pozvat Gruzii a Ukrajinu do NATO posílí tvrdé křídlo v Kremlu. "Posílí to konzervativní křídlo Kremlu. Necháme tudíž Moskvě volné pole pro její snahy o vydírání," řekl v rozhovoru pro německý listu Handelsblatt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám