Hlavní obsah

NATO se rozšíří o Chorvatsko a Albánii, Makedonii vetovalo Řecko

Právo, Novinky, Jiří Roškot (Bukurešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ
Aktualizováno

Šéfové států a vlád zemí NATO se při slavnostní večeři ve středu večer dohodli na přizvání Chorvatska a Albánie do Severoatlantické aliance. Pozvání se nevztahuje na Makedonii kvůli odporu Řecka. Název Makedonie se shoduje s názvem severořecké provincie, což podle Atén může vyvolat územní nároky.

Článek

Vetování Makedonie oznámil mluvčí řecké delegace George Koumoutsakos. Skopje nesplňuje nejdůležitější podmínku pro vstup do NATO a tou jsou dobré sousedské vztahy, zdůraznil mluvčí.

„Pokud je takový problém mezi uchazečským a členským státem, nebylo by logické, kdybychom dali souhlas s jeho pozváním,“ uvedl mluvčí Koumoutsakos s tím, že čas vyřešit problém ještě na summitu se dramaticky krátí.

Dva uchazečské státy - Chorvatsko a Albánie - podle mluvčího splnily podmínky členství, čímž vyvrátil spekulace, které se v úterý rozšířily a podle nichž Řecko kvůli nevyřešenému sporu odmítá souhlas s pozvánkou i dalším dvěma státům.

„Řecko jednalo konstruktivně a ušlo více než polovinu cesty k nalezení východiska,“ řekl Koumoutsakos, podle něhož je jeho země připravena konstruktivně jednat i po bukurešťském summitu.

Klaus doufá v dohodu o radaru

Přičlenění Makedonie, Chorvatska a Albánie k NATO není jediným tématem třídenního summitu aliance. Jednat se bude také o zahrnutí Ukrajiny a Gruzie do tzv. akčního plánu členství, které podporují Spojené státy a s nímž nesouhlasí nejen Rusko, jehož delegace se summitu účastní, ale také některé členské státy NATO. USA rovněž apelují na posílení mise v Afghánistánu. Vyslání posil už oznámila Francie.

Kontroverze se dají čekat i při jednáních o umístění amerického obranného systému v ČR a Polsku. Český prezident Václav Klaus však doufá, že štít získá podporu členských zemí aliance.

Úvod summit poznamenaly protesty odpůrců NATO. Rumunská policie již 46 zadržela. Podle agentury AP mezi nimi byli i Češi.

Přijetí do NATO

S přičlenění země k Severoatlantické alianci musí souhlasit všichni členové, každá členská země má právo veta.

Makedonie, Chorvatsko a Albánie byly dosud zahrnuty do tzv. akčního plánu členství MAP. Spojené státy usilují o to, aby do plánu byla zahrnuta i Ukrajina a Gruzie.

Reklama

Související články

Řecko chce vetovat vstup Makedonie do NATO

Řecko je odhodláno zablokovat rozšíření NATO o Makedonii, pokud se nepodaří vyřešit jejich spor o oficiální název této bývalé jugoslávské republiky. Potvrdila...

Výběr článků

Načítám