Hlavní obsah

Finský ministr končí kvůli zprávám zasílaným striptérce

HELSINKI

Finský ministr zahraničí Ilkka Kanerva přišel o křeslo ve vládě. Informovala o tom v úterý americká stanice CNN s odkazem na ministra financí a předsedu Kanervovy konzervativní strany Jyrkiho Katainena. Kanerva přiznal, že ze služebního mobilu posílal textové zprávy striptérce.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilkka Kanerva

Článek

„Ztratil důvěru a respekt, který by mu umožnil v práci pokračovat,“ řekl Katainen. Dodal, že Kanervu o odstoupení požádal „s těžkým srdcem“ a po dlouhé rozmluvě, která se uskutečnila v pondělí večer. „Je to můj přítel a povinnosti ministra zahraničí vykonával příkladně,“ pokračoval.

Kanerva (60) se na veřejnosti v úterý neobjevil, údajně ze zdravotních důvodů. Oficiální rezignace se očekává v průběhu dne. Jeho strana bude o nástupci jednat večer.

O asi 200 sms zprávách se sexuálním obsahem zaslaných erotické tanečnici informoval před časem finský bulvární tisk. Kanerva nejprve nařčení odmítal, později tvrdil, že zprávy byly pracovní a omluvil se.

V jedné zprávě se Kanerva tázal Johanny Tukiainenové, jaké spodní prádlo má zrovna na sobě a v jiné, kterou naťukal během mítinku, navrhoval sex spolu s Johanninou sestrou Julií, která působí v pornografickém průmyslu.

Kanervu přitom nedostaly SMS zprávy do potíží poprvé. V červnu 2005 se veřejně omlouval za zprávy, které po nocích zasílal některým hvězdám. Premiér Matti Vanhanen se nyní Kanervy zastával až do poslední chvíle. Ilkka Kanerva je přitom zkušeným politikem - ve finském parlamentu strávil 33 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám