Hlavní obsah

Malý letoun se zřítil v Anglii do obydlené oblasti, pět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN, OSLO
Aktualizováno

Malý soukromý letoun se v neděli odpoledne zřítil na domy v anglickém městě Farnborough, ležícím asi 20 kilometrů jižně od Londýna. Podle záběrů z místa neštěstí způsobil pád letadla požár, na obloze se vznášel hustý černý kouř. Na místě zasahovali hasiči, sanitky a policejní vrtulníky. Na norském souostroví Špicberky se v neděli zřítil i ruský vrtulník.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Snímek z místa nehody

Článek

Neštěstí v Anglii podle hasičů nepřežilo pět lidí na palubě - dva piloti a tři cestující, kteří byli z jedné rodiny. Kvůli otřesu z neštěstí museli být dva lidé z řad očitých svědků hospitalizováni.

Podle svědků, citovaných stanicí BBC, se letoun zřítil na garáž u jednoho domu, jehož obyvatelé byli následně evakuováni. Podle mluvčího hasičů jeden dům shořel "stoprocentně", u druhého pětina střechy.

Podle policie letoun odstartoval z blízkého letiště Biggin Hill, které slouží i mezinárodní letecké show ve Farnborough a běžně ho používají hlavně letadla a vrtulníky podnikatelů. Podle televize Sky News havaroval letoun typu Cessna Citation, který měl namířeno do Francie.

Snímek z místa nehodyfoto: Reuters/Luke MacGregor

Podle svědků neštěstí měl letoun zřejmě problémy s motorem. Jeden pilot při přistání na Biggin Hillu slyšel v rádiu kolegu říkat, že má potíže s velkými vibracemi motorů a že se pokusí o nouzové přistání s pěti lidmi na palubě. Pak se rádio odmlčelo a na obzoru se objevil černý kouř.

"Byla to ta největší rána, jakou jsem kdy slyšel," řekl Karl Mills o zřícení letounu na střechu sousedního domu, který poté vzplál. "Doufám, že nikdo nebyl uvnitř," dodal.

"Vypadalo to, že se letoun pokouší přistát na poli v okolí, ale zřítil se na domy. Viděli jsme velký oblak černého kouře a ucítili hořící palivo," vylíčila Katherine Simnetová, která sledovala pád letadla z okna své ložnice.

V Norsku se zřítil ruský vrtulník, tři mrtví

Ruský vrtulník se v neděli zřítil při přistávání u obce Barentsburgh na norském souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu. Neštěstí si podle záchranářů vyžádalo tři lidské životy.

Šestice dalších lidí, kteří se nalézali na palubě vrtulníku Mi-8, byla ošetřena v místní nemocnici, uvedl Rune Nikolaisen z koordinačního centra záchranářů v severním Norsku. Příčina nehody není dosud známa.

"Vrtulník se zřítil při přistávání a byl kompletně zničen," uvedl guvernér souostroví Per Sefland.

Špicberky se nalézají asi 500 kilometrů severně od pevninského pobřeží Norska. Na ostrovech se u obce Barentsburg nalézají uhelné doly, které provozují ruské firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám