Hlavní obsah

Český občan se pokusil narušit předání olympijského ohně Číňanům

– ATÉNY • Aktualizováno
Novinky, DPA, ČTK, BBC, aš, AFP

Malá skupina demonstrantů odsuzující čínskou okupaci Tibetu se v neděli v Aténách pokusila narušit průběh slavnostního předání olympijského ohně Číňanům. Zasáhla proti nim řecká policie a nejméně šest jich pozatýkala. Podle agentury AFP protestovalo osm Tibetanů, jeden český občan, Nepálec a dva Řekové.

Foto: Reuters

Řecká policie odvádí protibetské demonstranty od místa konání slavnostního předání olympijského ohně Číňanům.

Článek

Protest pořádala francouzská organizace Reportéři bez hranic a nezávislé hnutí Studenti pro svobodný Tibet, které sídlí v New Yorku.

Protest pořádala francouzská organizace Reportéři bez hranic a nezávislé hnutí Studenti pro svobodný Tibet, které sídlí v New Yorku.

Demonstranti mávali tibetskou vlajkou a skandovali hesla vyzývající k osvobození Tibetu a k odchodu Číny z Tibetu. Nepodařilo se jim však prorazit policejní kordon, okolo cesty na stadión, po níž běžel atlet s pochodní.

Předseda čínského olympijského výboru Liou Čchi s olympijským ohněmfoto: Reuters/John Kolesidis

Protože se očekávaly protesty, Řekové změnili a zkrátili cestu olympijského ohně. Pochodeň také střežila skupina policistů a běžci. Policisté varovali, že zabaví všechny protestní plakáty a také předměty, které by mohly být hozeny na běžce. Hrozila také zatčením všech případných demonstrantů.

Již v sobotu se konal před Akropolí klidný protest proti předání ohně. Oheň byl v neděli předán čínské delegaci na olympijském stadionu, kde se konaly první moderní olympijské hry v roce 1896. Předání sledovalo několik tisíc diváků za přísných bezpečnostních opatření srovnatelných s aténskou olympiádou v roce 2004. Pořádkové síly v metropoli posílilo dalších více než 2000 policistů. Přímo na stadionu byly stovky strážců pořádku v uniformách i v civilu, aby zabránily jakémukoliv incidentu.

Mimořádná bezpečnostní opatření jsou i na náměstí Nebeského míru v Číně, kde se bude oheň přivítán v pondělí. Poté bude putovat po celé Číně.

Předání olympijského ohně v Aténáchfoto: Reuters/John Kolesidis

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám