Hlavní obsah

Chorvatský generál, který vyháněl Srby, je hledán kvůli vraždě

Novinky, ČTK, aš, javno.hr
ZÁHŔEB
Aktualizováno

Chorvatská policie pátrá po bývalém chorvatském generálovi Ivanu Korademu v souvislosti s vraždou jeho tří sousedů a bývalého spolupracovníka. Generál je od doby vraždy nezvěstný, policie ale neuvedla, zda ho podezírá, či ho pouze potřebuje vyslechnout jako svědka.

Článek

Podle vyšetřovatelů existuje spojení mezi oběťmi vraždy spáchané v noci z úterý na středu.

"Předpokládáme, že má informace, které by mohly pomoci identifikovat pachatele tohoto hrůzného zločinu," uvedl policejní mluvčí Krunoslav Borovec. Na 24 hodin už byl zadržen generálův syn Mario. Prokurátor Željko Olujić vyzval generála, aby se vzdal.

V severochorvatské obci Velika Veternička, kde žil Korade, byli zabiti šestnáctiletý chlapec, jeho babička a starší muž. V sousední vesnici Ivanec bylo objeveno tělo bývalého Koradeho spolupracovníka Devora Petriče. Podle chorvatských médií byli všichni zabiti stejnou zbraní. Některé z obětí byly údajně střeleny mezi oči a jedna navíc pobodána nožem.

Podle chorvatských internetových médií je do pátrání nasazeno na 300 policistů, včetně příslušníků speciálních jednotek, které podporují vrtulníky a obrněné vozy. Policisté hlídkují u Koradeho domu i v celé oblasti. Vyšetřovatelé se spojili i s úřady v sousedním Slovinsku v Bosně a Hercegovině kvůli možnosti, že pohřešovaný generál mohl přejít na druhou stranu hranice. Hlídky na chorvatských hranicích byly posíleny.

Bývalí spolubojovníci Koredeho ale nevěří, že by spáchal čtyři vraždy.  

Korade vyháněl Srby

Korade byl penzionován v roce 1997. Loni se i se synem zapletl do rvačky v nočním klubu a vytáhl pistoli. V minulosti byl vyšetřován kvůli podezření z bití, výhrůžek zbraní nebo za jízdu v opilosti. Před sedmi roky byl odsouzen za týrání muže, kterého se dopustil v roce 1995. Soud jej tehdy poslal do vězení na osm měsíců podmíněně. 

Kvůli vyšetřování tohoto případu byly úřady opakovaně kritizovány za liknavost, s níž přistupovaly ke Korademu, který se v části chorvatské veřejnosti těší pověsti válečného hrdiny.

Při operaci Bouře v srpnu 1995 chorvatská armáda dobyla samozvanou Republiku srbská Krajina. Při akci bylo vyhnáno z oblasti přes 150 000 Srbů. Kvůli válečným zločinům, které tažení doprovázely, stojí před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii někdejší chorvatský generál Ante Gotovina a dva další velitelé, Ivan Čermak a Mladen Markač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám