Hlavní obsah

Němci české a polské cestující šikanují, potvrzuje zpráva pro EU

VARŠAVA
Aktualizováno

Ani rozšíření schengenského prostoru o Českou republiku a další nové členské země Evropské unie neodstranilo problémy turistů při překračování hranic. Policie na mnoha místech dál kontroluje a někdy až šikanuje cestující občany. Nejhorší je situace na hranicích mezi Německem, Polskem a Českem, uvádí zpráva Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hraniční přechody patří minulosti, potíže občanů z východní Evropy ale neskončily.

Článek

Dokument popisuje mnoho případů porušování práv turistů. Nejčastěji k nim dochází na hranici Polska a Česka s Německem. "Ačkoli hraniční kontroly zmizely, objevily se alternativní metody kontroly a praktiky, které mají vliv na volnost pohybu osob," píše se ve zprávě.

Jsou jimi například časté policejní kontroly polských automobilů na území Německa nebo zátahy na železničních stanicích a v příhraničních hotelech. Taková činnost podle autorů zprávy vyvolává podezření z diskriminace. Kontrolám podléhají hlavně obyvatelé Polska, Česka a zemí, které nejsou členy Evropské unie.

„Jde o policejní šikanu českých občanů a v Čechách pobývajících cizinců na území Německa,“ potvrdil v České televizi ředitel azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. „Jsou to neoprávněné nebo neodůvodněné kontroly, které oni uvádějí jako kontrolu bezpečnosti. Kdybychom stejné kontroly prováděli na našem území na občanech či obyvatelích Německa, tak bychom se rázem stali velmi kritizovanou zemí,“ uvedl Haišman.

Podle Haišmana už na toto téma proběhla česko-německá jednání na úrovni ministrů vnitra. „Pohrozili jsme, že zvážíme případná odvetná opatření, pokud jde o kontrolu pohybu německých vozidel,“ dodal Haišman.

Nárůst kriminality se nekoná

Některé země vysvětlují kontroly obavami před nárůstem kriminality. Zpráva CEPS je však doplněna statistikami, z nichž vyplývá, že po otevření hranic nevzrostla kriminalita, a pokud je nějaký rozdíl v počtu zaznamenaných případů, vyplývá to z častějších kontrol a nikoli ze zvýšení počtu přestupků.

Rakousko přesto neustoupilo od svého plánu obnovit kontroly na hranicích v době konání fotbalového mistrovství Evropy, které pořádá spolu se Švýcarskem. Umožňuje mu to unijní právo.

Reklama

Související články

Schengenbusy vlnu uprchlíků neobjevily

V úterý provedla cizinecká policie na celém území Česka rozsáhlou akci zaměřenou na kontrolu cizinců. Z výsledků je zřejmé, že se nepotvrdily obavy z nárůstu...

Výběr článků

Načítám