Hlavní obsah

Ardenský vlkodlak Fourniret jde před soud

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské městečko Charleville-Mézieres u belgických hranic připomíná výjimečný stav. Před místním soudem začíná ve čtvrtek za nebývalých bezpečnostních opatření s napětím očekávaný proces se sériovým vrahem mladých dívek Michelem Fourniretem (65) a jeho manželkou Monique Olivierovou (59), která mu podle obžaloby při páchání zločinů měla pomáhat.

Foto: Novinky

Na bezpečnost soudu bude dohlížet posílený bezpečnostní sbor.

Článek

Do 58tisícového Charleville-Mézieres úřady povolaly 70 policejních posil z jiných regionů. Příjelo na tři sta novinářů, kteří budou dvouměsíční proces sledovat. Do města přijeli i pozůstalí obětí hledající odpověď na otázku, proč policii trvalo tak dlouho, než bývalého lesníka Fournireta zvaného „lovec panen“ či „ardenský vlkodlak“ dopadla, ačkoli jde o recidivistu.

Fourniret se bude zodpovídat z únosu, znásilnění a vražd sedmi dívek a mladých žen ve věku dvanácti až 21 let spáchaných v období 1987 až 1990 a poté v letech 2000 a 2001. Zločiny páchal na belgické i francouzské straně Arden za přispění Olivierové, která mu lákala oběti a v jednom případě dokonce pomáhala oběť uškrtit.

Lákali dívky do auta

Fourniret oslovoval dívky na ulici z auta a nabízel jim svezení. Přítomnost Olivierové ve vozidle budila dojem, že jde o seriózní pár. Jednu z obětí vlákali dokonce v situaci, kdy v autě na zadním sedadle seděl jejich roční syn.

Zločineckou dvojici zatkla až v červnu 2003 belgická policie. Jedné z obětí, tehdy třináctileté dívce konžského původu, se podařilo uprchnout. Stačila si zapamatovat poznávací značku auta, což pro kriminalisty bylo spolehlivým vodítkem. V Belgii a Francii vzápětí propuknul šok, protože v té době byly noviny plné otřesného případu pedofila Marka Dutrouxe, jenž dostal doživotí za sexuální zneužívání šesti mladých dívek, z nichž dvě zavraždil.

Fourniret byl trestaný

Fourniret se do křížku s paragrafy dostal už ve svých 25 letech, kdy byl odsouzen za sexuální zneužití nezletilé dívky k podmíněnému trestu. Sám se jednou svěřil, že „spouštěčem“ jeho posedlosti po nedotčených dívkách byl sňatek s první manželkou. O svatební noci totiž zjistil, že už nebyla pannou, což prý hluboce zranilo jeho hrdost.

V roce 1984 byl znova zatčen poté, co znásilnil čtrnáctiletou školačku. Tenkrát mu soud vyměřil sedm let ve vězení. Ve vězení se prostřednictvím inzerátu v jednom katolickém magazínu seznámil s Olivierovou. Nejprve si dopisovali a když Fourniret po třech letech pro dobré chování a při započtení času stráveného ve vazbě vyšel na svobodu, vyústilo jejich přátelství do ďábelského spiknutí: Fourniret Olivierové slíbil, že pomůže „odstranit“ jejího prvního manžela, zatímco ona mu začala asistovat při „lovu panen“.

Oběma hrozí doživotní trest

Verdikt soudu se očekává 27. května, přičemž jak Fourniretovi tak Olivierové hrozí doživotí. Vyšetřovatelé si navíc kladou otázku, zda obětí Fourniretova řádění nebylo víc. Už nyní jej obvinili z odpovědnosti za smrt dalších dvou dívek, avšak tyto případy by měly být předmětem dalšího procesu. Sama Olivierová vypověděla, že její manžel má na svědomí jedenáct lidských životů. Fourniret leccos sám přiznal, ale vždy jen to, co už nešlo popírat. „Je chladný a rezervovaný, jako šachový hráč,“ charakterizovala Fournireta belgická státní zástupkyně Anne Thilyová, která jej zpočátku vyslýchala.

Otazníky visí také nad obdobím 1990 až 2000, do kterého nespadá žádná z odhalených vražd. „Že by na tu dobu Fourniretova sexuální touha vyprchala?“, tážou se kriminalisté. Fourniret jednou řekl, že si musel „ulovit aspoň dvě panny za rok“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám