Hlavní obsah

Slovenská vláda kritizuje postup maďarské obce vůči Slovákům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Značné pobouření vyvolalo rozhodnutí maďarské obce Pilisszentkereszt (Mlynky) přestěhovat kanceláře Slovenské samosprávy ze Slovenského domu do místní základní školy. Slovenská vláda Roberta Fica ve středečním prohlášení uvedla, že postup obce je pro slovenskou menšinu v Maďarsku likvidační. Fico hodlá situaci řešit na nejvyšší úrovni a chce o ní co nejdříve jednat s maďarskou vládou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Slovenská vláda proti tomuto kroku ostře protestuje. "Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš si v této souvislosti ve středu předvolal maďarského velvyslance v Bratislavě," řekl slovenský premiér.  

V obci 30 kilometrů severně od Budapešti žije 54 procent Slováků, kteří označili rozhodnutí obce za pokus o rozdělení a asimilaci zdejší slovenské menšiny.

Přes deset let fungovaly všechny slovenské organizace pod jednou střechou.

Přes deset let fungovaly všechny slovenské organizace pod jednou střechou.

"Doposud nás obviňovali, že hledáme pomoc na Slovensku, i když jsme to nedělali. Teď to určitě uděláme a pokud bude potřeba poženeme to až do Štrasburku," uvedl představitel místních Slováků Jozef Havelka. Slováci označili tento krok za zlomyslný a diskriminační.

Starosta obce József Lendvai tvrdí, že obec rozhodla na základě rozumných argumentů.

Starosta obce József Lendvai tvrdí, že obec rozhodla na základě rozumných argumentů.

"Není to žádný národnostní konflikt. Vždyť dosavadní prostory může slovenská samospráva využívat nadále k reprezentačním účelům a ke stejným účelům je bude využívat také vedení obce," uvedl Lendvai. Podle starosty někteří představitelé místních Slováků zneužívají situaci k politickým cílům.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám