Hlavní obsah

Sarkozy přijel do Londýna pro „nové bratrství“

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Francie a Velká Británie chtějí zahájit novou éru vzájemné spolupráce. Shodli se na tom ve středu britský premiér Gordon Brown a francouzský prezident Nicolas Sarkozy v prohlášeních, která zveřejnili ve středu v den zahájení 36hodinové státní návštěvy šéfa Elysejského paláce v Londýně.

Foto: Eric Feferberg, Reuters

Britská královna Alžběta II. (uprostřed) ve Windsoru hovoří s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym (vpravo). Na záběru jsou dále princ Philip (druhý zprava), francouzská první dáma Carla Bruniová a princ Charles (vlevo).

Článek

Sarkozyho s manželkou na letišti Heathrow přivítal podle protokolu korunní princ Charles s manželkou Camillou, vévodkyní z Cornwallu. Poté se francouzský prezidentský pár odebral do nedalekého zámku Windsor, kde jej přijala britská královna Alžběta II. s manželem princem Philipem.

Sarkozy chce těsnější spolupráci

Ještě před návštěvou Windsoru poskytl Sarkozy rozhovor britské televizní stanici BBC, v němž vyjádřil přání, aby Francie a Británie navázaly „nové bratrství“. To by se podle něj mělo týkat politické, vojenské i ekonomické oblasti.

Prezident v interview zdůraznil význam britského hospodářství pro starý kontinent. „Jak bychom se mohli obejít bez vaší silné ekonomiky, bez vašeho jazyka, který se stal nejvíce používanou řečí na světě, či bez vaší obranné síly, která je nejvýznamnější v Evropě?,“ řekl Sarkozy.

Ve čtvrtek má prezident na programu politická a obchodní jednání s Brownem, která vzbuzují velká očekávání. Podle tisku přijel Sarkozy do Británie s několika nabídkami. Chce se podílet na plánované modernizaci a celkovém oživení britské jaderné energetiky, ale také oživit vojenskou spolupráci obou zemí, a to jak v NATO, tak zejména v rámci Evropské unie. Sarkozy také podporuje kandidaturu bývalého britského ministerského předsedy Tonyho Blaira na funkci prvního „evropského prezidenta“.

Sarkozy oceňuje britský model hospodářství

Sarkozy dal několikrát v minulosti najevo respekt vůči otevřenému hospodářskému modelu Británie, z něhož by chtěl některé prvky převzít. V rámci předvolební kampaně dokonce do Londýna přijel jako kandidát, protože zde trvale žije asi půl milionu Francouzů. Podle britského očekávání chce více spolupracovat s Londýnem v rámci EU, kde se Paříž zatím vždy soustředila hlavně na Berlín. Sarkozy prý ale s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nevychází příliš dobře.

Sarkozyho předchůdce Jacques Chirac byl v Londýně naposledy v roce 2004. Vztahy Francie a Británie byly ale tehdy kvůli neshodám ohledně války v Iráku na bodu mrazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám