Hlavní obsah

NDR prý vyplácela prémie za uprchlíky zabité v Bulharsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Bývalá komunistická Německá demokratická republika prý vyplácela za zabití každého svého občana, který chtěl utéct na Západ přes hranici v Bulharsku, prémii 8000 východoněmeckých marek. Napsal to německý magazín Super Illu s odvoláním na politologa Stefana Appeliuse z univerzity v Oldenburgu.

Článek

Za dobu trvání NDR se během rekreace v Bulharsku pokusilo uprchnout přes hranici do Turecka nebo Řecka nejméně 4800 východoněmeckých občanů. Appelius odhaduje, že z nich asi 100 bylo bulharskými pohraničníky zastřeleno. Pouze asi tři až 3,5 procenta těchto pokusů o útěk bylo úspěšných.

Appelius, který záležitost zkoumá v rámci projektu nazvaného Smrt v Bulharsku, se odvolává na výpovědi bývalých zaměstnanců východoněmeckého velvyslanectví v Sofii. Podle nich velvyslanectví vyplácelo bulharským pohraničníkům za každého občana NDR zabitého při pokusu o přechod hranice prémii 2000 leva, což odpovídalo asi 8000 východních marek.

Převod těchto peněz na současné měny je velmi problematický, v každém případě to ale byly poměrně značné prostředky. Oficiální kurz mezi východní a západní markou byl sice 1:1, na černém trhu se však východní prodávala mnohokrát níže, připomíná agentura DPA.

Bulharské archivy zůstávají uzavřené 

Bulharská vláda dosud příslušné dokumenty z oné doby neodtajnila. Jistý bývalý bulharský ministr však již v roce 1992 uvedl, že bulharští pohraničníci během trvání komunistického režimu zastřelili při pokusu o přechod hranice celkem 36 cizinců. "Většinou to byli občané NDR," dodal.

Německý spolkový úřad pro dokumentaci bývalé komunistické tajné policie Stasi k tomu uvedl, že problematiku útěků občanů NDR zkoumá již dlouho. O vyplácení prémií za zastřelené uprchlíky v Bulharsku zatím ale badatelé nevědí nic, řekl DPA mluvčí úřadu Andreas Schulze.

Reklama

Výběr článků

Načítám