Hlavní obsah

Před 20 lety rozehnala policie demonstraci věřících v Bratislavě

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Několik tisíc věřících, kteří stáli se svíčkami na bratislavském Hviezdoslavově náměstí, před dvaceti lety rozehnala komunistická policie vodními děly. Věřící protestovali proti potlačování náboženských svobod a občanských práv. Veřejný protest proti tehdejší moci byl předzvěstí pádu komunistického režimu, k němuž došlo v dalším roce.

Článek

U příležitosti 20. výročí demonstrace se v úterý v Bratislavě koná bohoslužba a nedaleko místa zásahu policejních složek odhalí památník.

"Bohužel, mladí lidé už o významu svíčkové demonstrace nevědí. Je to škoda, protože tato demonstrace přispěla k pádu komunistického režimu," řekl Novinkám jeden z pamětníků této události.

O konání protestní demonstrace oficiálně požádal křesťanský aktivista František Mikloško 10. března 1988 na Obvodním národním výboru prvního bratislavského obvodu. Režim demonstraci nepovolil a 25. března soustředil v centru Bratislavy silné policejní jednotky a vodní děla.

Komunističtí pohlaváři sledovali události z oken nedalekého hotelu Carlton. Když se na náměstí sešlo několik tisíc lidí se svíčkami v rukou a začali zpívat nábožné písně, policie zakročila a pokusila se účastníky protestu vytlačit z náměstí služebními vozy. Tento pokus se nevydařil a tak policie použila kropící vozy, vodní děla a obušky. Několik desítek lidí bylo zatčeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám