Hlavní obsah

Anglie a Francie chtějí společně postavit nové jaderné reaktory

Novinky, adr

Představitelé Anglie a Francie plánují společně vystavět nové jaderné reaktory. Podle deníku The Guardian to veřejnosti příští týden oznámí francouzský prezident Nicolas Sarkozy při návštěvě Británie.

Článek

Plány obou zemí jsou znepokojeny nejrůznější ekologická hnutí. Podle některých z nich jde o "neslýchanost", která je na pořadu dne v době, kdy planetě hrozí klimatické změny.

Podle Guardianu chtějí Angličané a Francouzi společně vytvořenou technologii pro štěpení atomových jader do patnácti let nabízet dalším zájemcům. Britové jsou totiž lačni po alternativách k fosilním palivům, které pomalu docházejí, dodal list.

Ekologové jsou přesvědčeni, že by se svět měl poohlédnou po jiných zdrojích - například sluneční nebo větrné energii. Jaderná energie je podle nich nebezpečná a vyžaduje množství dalších technologických prostředků nutných pro zničení toxického odpadu.

Anglie se obává závislosti na Rusku

Britský předseda vlády Gordon Brown chce snížit závislost země na dodávkách paliv z Ruska. Anglie s obavami pozoruje neustále se ztenčující zásoby ropy pocházející z těžebních plošin v Severním moři. 

V současnosti získává Británie kolem 20 procent energie ze svých stránoucích jaderných reaktorů. Francie, světový lídr v atomové energii, jí rozbíjením atomů produkuje téměř čtyřikrát tolik.  

Reklama

Výběr článků

Načítám