Hlavní obsah

Francie omezí svůj jaderný arzenál o třetinu

– PAŘÍŽ

Francie sníží o třetinu stav svých jaderných zbraní, oznámil v pátek prezident Nicolas Sarkozy. Po této redukci bude náš arzenál obsahovat méně než 300 jaderných hlavic," prohlásil v Cherbourgu, kde byla za jeho přítomnosti spuštěna na vodu čtvrtá francouzská jaderná ponorka nové generace.

Foto: Christophe Ena/Pool , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy před moderní jadernou ponorkou

Článek

Prezident zároveň zdůraznil, že Francie zachová své jaderné odstrašení na žádoucí úrovni, protože je to nejzákladnější záruka zachování nezávislosti jejího rozhodování. Země vyrobila od roku 1964 více než 1250 válečných hlavic, ponechá si jich méně než 300.

Sarkozy řekl, že franouzské jaderné odstrašení je výhradně obranného charakteru. Pokud by ale někdo ohrozil životní zájmy Francie, musil by počítat s její odpovědí. Prezident uvedl mezi hrozbami Írán.

Sarkozy také navrhl okamžité zahájení rozhovorů o smlouvě, která by zakázala rakety země-země krátkého a středního doletu.

Ponorka s názvem Le Terrible (Hrozný), která byla v pátek spuštěna na vodu, je vyzbrojena šestnácti jadernými raketami dlouhého doletu. Je dlouhá 138 metrů, váží 14 200 tun, tedy stejně jako Eiffelova věž, a je schopna se potopit do hloubky 300 metrů. Je údajně tisíckrát tišší než její předchůdkyně. V roce 2010 na ní mají být jako na první francouzskou ponorku umístěny nové francouzské jaderné rakety M51. Jejich dolet se tají, ale podle dnešního listu Le Figaro bude nejméně 8000 kilometrů proti 6000, který mají dosavadní rakety. Francie má podle listu na jaderných ponorkách asi 85 procent svých jaderných hlavic, zbytek je na letadlech.

Reklama

Výběr článků

Načítám