Hlavní obsah

V Moskvě zavraždili známého televizního reportéra

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V Moskvě byl zavražděn významný reportér Kanálu 1 ruské státní televize Iljas Šurpajev. Jeho tělo objevili v pátek ráno hasiči zasahující v bytě, který měl 32letý novinář poslední dva týdny pronajatý na severovýchodě metropole. Vyšetřovatelé nevylučují, že byl zabit kvůli své profesi. Pořizoval reportáže z kritických oblastí, jako bylo Čečensko, Ingušsko, Gruzie, Abcházie nebo Dagestán.

Článek

Na těle novináře byly bodné rány a okolo krku měl utažený pásek. „Předběžné šetření soudního lékaře prokázalo, příčinou smrti bylo udušení opaskem,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů.

V bytě byl po vraždě založen požár, kvůli němuž dorazili na místo zločinu hasiči. Ti oheň bez problémů uhasili.

Vyšetřovatelé případ klasifikovali jako vraždu. Sledují dvě verze vyšetřování. Jednou z nich je možnost, že Šurpajev byl zavražděn kvůli své profesi. Nevylučují ale ani to, že motiv vraždy nesouvisel s jeho reportážemi z konfliktních oblastí Ruska. Podle sdělení policie v době činu bylo v bytě přítomno více lidí. Mohlo tedy jít o osobní spor.

Detektivové pokračují v ohledávání místa činu, zajišťování důkazů a výsleších sousedů. Mají k dispozici i internetový deník novináře, který pocházel z Dagestánu.

V Rusku bylo od roku 2006 zabito ve stylu nájemných vražd 13 ruských žurnalistů. Rusko je podle amerického Výboru na ochranu novinářů (CPJ) v posledních 16 letech třetí nejnebezpečnější zemí pro novináře hned po Iráku a Alžírsku. Organizace Reportéři bez hranice uvádí, že od roku 2000 do roku 2007 bylo v Rusku zabito 21 novinářů. Neznámější je případ Anny Politkovské ze 7. října 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie: Politkovskou před vraždou sledovali

Známá ruská novinářka Anna Politkovská se podle pondělního vyjádření ruských kriminalistů stala v sobotu v Moskvě obětí předem připraveného zločinu, na kterém...

Výběr článků

Načítám