Hlavní obsah

Řecko přes protesty schválilo reformu důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Řecký parlament navzdory mohutným stávkám schválil před čtvrteční půlnocí návrh reformy důchodů. Pro návrh, který prosazovala konzervativní vláda premiéra Kostase Karamanlise, hlasovalo ve 300členném parlamentu celkem 164 zákonodárců, z nichž 151 tvořili poslanci vládní Nové demokracii. Zbytek poslanců se hlasování zdržel.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Řecký premiér Konstantin Karamanlis

Článek

Důchodovou reformu po Řecku už dlouho požadovala Evropská unie a také další mezinárodní organizace. Jejím cílem je radikálně snížit počet penzijních fondů ze sta současných na deset, vést zaměstnance k tomu, aby pracovali i po dosažení důchodového věku, a výrazně omezit předčasné odchody do důchodu.

Vláda plánuje také revizi seznamu 500 profesí označovaných jako zdraví škodlivé a fyzicky náročné, které dávají pracovníkům právo na předčasný důchod.

Karamanlisova vláda si důchodovou reformu vytkla za jednu z hlavních priorit. Zavázala se nicméně, že důchodový věk zvyšovat nebude a že zachová systém financování důchodového systému i výši důchodů. Dnes v Řecku muži odcházejí do důchodu v 65 letech a ženy v 60 letech. Vláda tvrdí, že pokud by reforma neprošla, systém by se do 15 let vyčerpal.

Na protest proti návrhu reformy se ve středu konala generální stávka, kterou po celé zemi podpořily milióny lidí. V Aténách demonstrovalo na 100 000 lidí, asi 8000 protestovalo v Soluni. Během protestu propukly srážky, policie zasahovala pomocí slzného plynu.

Už předtím dvakrát stávkovali zaměstnanci veřejného sektoru a dopraváci.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko ochromila generální stávka

Řecko ve středu ochromila další generální stávka, kterou odbory uspořádaly na protest proti radikální důchodové reformě připravované vládou konzervativního...

Výběr článků

Načítám