Hlavní obsah

Belgie se konečně dočkala nové vlády

– BRUSEL
Právo, DPA, nek

Po více než devítiměsíčním dohadování politických stran má Belgie od čtvrtka novou vládu. V jejím čele stanul vlámský křesťanský demokrat Yves Leterme (47), který se všemi 14 členy svého koaličního kabinetu složil přísahu do rukou krále Alberta II.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Nový belgický premiér Yves Leterme (vlevo) s králem Albertem II.

Článek

Jmenováním vlády definitivně skončila dosud nejdelší politická krize v historii belgické monarchie. Vleklá vyjednávání o koalici po loňských červnových parlamentních volbách byla doprovázena stále většími obavami, že by se země mohla rozpadnout na vlámskou a valonskou část.

Na koalici se nakonec dohodlo pět stran napříč politickým spektrem z obou komunit. Deset členů nového kabinetu bylo už v dosavadní vládě prozatímního premiéra Guye Verhofstadta. Svou pozici si udrželi mimo jiné ministr zahraničí Karel De Gucht a ministr vnitra Patrick Deawel (vlámští liberálové) i ministr financí Didier Reynders (valonský liberál). Šest ministerstev povedou ženy.

Koalice se dokázala shodnout na společném programu poté, co řešení hlavního sporu - reformy státu s novými pravomocemi pro regionální orgány - bylo přesunuto na léto. Na projektu budou nyní dále pracovat šéfové dvou resortů: vlámský křesťanskodemokratický ministr spravedlnosti Jo Vandeurzen a valonský liberál Reynders.

Vlámové požadují pro regiony větší kompetence, zatímco Valoni tento návrh odmítají. Komentátoři proto soudí, že zdánlivý klid na belgické politické scéně nemusí trvat dlouho.

Jmenováním Leterma skončila éra premiéra Verhofstadta, který vedl Belgii celých devět let. De Gucht ale míní, že to nejsou jeho poslední dny v roli předního politika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám