Hlavní obsah

V Rusku se zřítil bojový letoun, armáda pozastavila lety

– VLADIVOSTOK
Novinky, ČTK, rei, RIA-Novosti

Velení ruského letectva pozastavilo všechny lety armádních letounů poté, co se na Dálném východě ve čtvrtek z dosud neznámých důvodů zřítil bojový letoun Su-25. Pilot při nehodě zahynul, potvrdil to mluvčí letectva.

Foto: Profimedia.cz

Su-25 používá také ukrajinské letectvo.

Článek

„Letoun se zřítil během cvičného letu poblíž letecké základny Černigovka. Velitel ruských vzdušných sil nařídil pozastavení letů všech strojů Su-25 potvrdil plukovník Alexander Drobyševskij.

Podle prvních zjištění letoun nejspíš nad vojenským prostorem asi 140 kilometrů od Vladivostoku vybuchl za letu. „Zprávy naznačují, že se letadlo dostalo do problémů během zkušební palby,“ doplnil Drobyševskij. Pilot je mrtvý.

Stroje už v minulosti havarovaly kvůli technickým potížím, které souvisely s palebným systémem. Letoun původně používal střely S-24 o průměru 240 mm, jež se přestaly po prvních haváriích používat. Hlavní zbraní stroje se tak stala půltunová bomba FAB.

Su-25 se naposledy zřítil před dvěma roky v červnu při jihozápadní hranici s Ukrajinou. Pilot zahynul. V květnu 2005 zase letoun spadl v Tádžikistánu, tam se pilot stačil katapultovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám