Hlavní obsah

Řecko ochromila generální stávka

– ATÉNY
Právo, DPA, nek

Řecko ve středu ochromila další generální stávka, kterou odbory uspořádaly na protest proti radikální důchodové reformě připravované vládou konzervativního premiéra Kostase Karamanlise. Na čtyři hodiny zastavili práci letečtí dispečeři, v důsledku čehož byly zrušeny desítky vnitrostátních letů. Chaos na letištích ale nenastal, protože pasažéři byli na stávku včas upozorněni.

Článek

O dvě hodiny déle protestovaly posádky trajektů, které zajišťují námořní přepravu mezi řeckými ostrovy. Přidali se také řidiči autobusů, strojvůdci na železnici, bankovní úředníci, učitelé, lékaři právníci, novináři a zaměstnanci veřejných služeb.

Ráno televize a rozhlas nevysílaly žádné zprávy a lékaři ošetřovali pacienty jen v naléhavých případech. Prázdnotou zely také čerpací stanice pohonných hmot.

V centru Atén pak demonstrovalo na 100 tisíc lidí. Podle odborové konfederace GSEE šlo o jednu z největších manifestací v Řecku za posledních dvacet let. "Účast na stávce je rozsáhlá. Můžeme hovořit o miliónech lidí,“ tvrdil předák odborové organizace státních zaměstnanců (ADEDY) Spyros Papaspyros. "Takové pobouření veřejnosti vláda nesmí podceňovat,“ zdůraznil.

Proti skupině asi 300 výtržníků zasáhla policie. Poté, co ji radikálové napadli kamením, nasadila slzný plyn.

Vláda je neoblomná

Vláda ale kritikům vzkázala, že na svých plánech nehodlá nic měnit. "Reforma důchodů je nutná. Politické důsledky v tomto ohledu nehrají roli,“ řekl mluvčí kabinetu s tím, že pokud by se reforma neuskutečnila, penzijní systém by se do 15 let zhroutil.

K nejspornějším záměrům patří prodloužení doby přispívání do systému o dva roky. Řekové by tak směli odcházet do důchodu až po 37 letech práce a nejdříve po dovršení 60 let. Dosud měli nárok na penzi po 35 letech práce od věku 58 let.

Ve čtvrtek má reformu projednávat parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám