Hlavní obsah

Slovenští studenti mají povinně jezdit do Osvětimi

Novinky, ivi, Bratislava
BRATISLAVA

Studenti slovenských škol by měli povinně absolvovat exkurzi v bývalém koncentračním táboře Osvětim. Slovenský ministr školství Ján Mikolaj prosazuje, aby se dosavadní praxe dobrovolnosti změnila na povinné exkurze. Informoval o tom deník Pravda.

Článek

Do Osvětimi by měli jezdit studenti třetích ročníků středních škol. "Jsem pro to, aby studenti v rámci vyučování navštěvovali Osvětim," uvedl Mikolaj. Náklady by měl hradit stát. Návrh podporuje také Muzeum židovské kultury.

Studenti tak mají vidět na vlastní oči hrůzy holocaustu. "Osobní návštěva Osvětimi znamená mnohem víc než knížky nebo dobové fotografie," říká ředitel Muzea židovské kultury Pavol Mešťan. Studenti by se měli podle něho cestou do Osvětimi zastavit také v Kremničce, kde je masový hrob slovenských Židů. "Je to část slovenské historie," uvedl.

Někteří učitelé jsou proti tomu, aby návštěva bývalého koncentračního tábora byla povinná. "Pro studenty to bude příliš velká psychická zátěž. Ani někteří dospělí to emocionálně nezvládnou," upozorňuje profesorka dějepisu na jednom z bratislavských gymnázií.

Pravda v této souvislosti připomíná, že ministr Mikolaj čelí kritice za to, že šéfem předmětové komise po dějepis jmenoval Roberta Letze, který zmírňuje odpovědnost prezidenta válečného Slovenského štátu Jozefa Tisa za deportaci 70 tisíc slovenských Židů do koncentračních táborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám