Hlavní obsah

Gates: věřím v dohodu o štítu ještě za Bushe

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Možnost dohody s Moskvou ohledně protiraketového štítu do konce prezidentského mandátu George W. Bushe v lednu příštího roku naznačil po schůzkách v Kremlu ministr obrany USA Robert Gates.

Článek

"Myslím, že odpověď zní ano,“ odpověděl v pondělí Gates na otázku ohledně dohody za Bushova mandátu. "Ovzduší dnešní schůzky bylo pozitivní,“ zdůraznil patrně v narážce na předchozí moskevská jednání v říjnu 2007, kdy prezident Vladimir Putin s americkým protiraketovým štítem vyjádřil silnou nespokojenost.

Putin při schůzce s Gatesem a s ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou řekl, že v některých oblastech rusko-amerických vztahů bylo po šesti měsících intenzivního dialogu dosaženo výrazného pokroku a některé otázky je možné pokládat za uzavřené. Neupřesnil ale, čeho se pozitiva i uzavřené problémy konkrétně týkají.

Jak Putin oznámil, Bush mu poslal dopis s řadou konkrétních návrhů týkajících se spolupráce obou zemí. "Je to významný dokument, analyzovali jsme jej,“ řekl šéf Kremlu po jednání s americkými ministry. "Jestli se nám podaří domluvit se na jeho základních tezích, bude náš dialog produktivní,“ shrnul.

Podle dobře informovaného zdroje agentury ITAR-TASS dostal Putin Bushův dopis v minulých dnech. "Je to svého druhu odkaz budoucím stavitelům rusko-americké spolupráce,“ popsal tento text zdroj agentury.

Moskva avizuje tvrdá jednání

Budoucí ruský prezident Dmitrij Medvěděv při svém prvním jednání s americkými ministry zahraničí a obrany obdobně naznačil, že Moskva i Washington chtějí dosáhnout pokroku v polemice kolem americké protiraketové obrany. "V otázkách protiraketové obrany i smlouvy nahrazující Start-1 máme stále rozdílné názory, ale existuje vůle pohnout se kupředu,“ řekl. Podle něj je potřeba vytvořit základy pro kontinuitu v rusko-amerických vztazích.

Riceová a Gates mají v úterý v Moskvě v jednáních o chystaném radaru USA v Česku a o základně s antiraketami v Polsku pokračovat se svými resortními protějšky Sergejem Lavrovem a Anatolijem Serďukovem.

Medvěděv upozornil, že to budou tvrdé rozhovory. To nepřímo potvrzují i Američané: "My jsme na stůl položili hodně a nyní je na nich, aby odpověděli stejně,“ předeslal Gates v letadle cestou do Ruska. Agentura ITAR-TASS zase citovala zdroj z ruského ministerstva obrany, podle nějž je libovolný posun možný jen tehdy, přijdou-li USA s novými návrhy, jež by braly v potaz přetrvávající ruské zásadní výhrady ke štítu.

Reklama

Související témata:

Související články

Klvaňa: radar bez raket nemá smysl

Pokud by se USA nedomluvily s Polskem na umístění protiraketové základny, postavit radar v Česku by nemělo smysl. Na on-line chatu Novinek to v pondělí uvedl...

Výběr článků

Načítám