Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby řidiče, v jehož autobusu zemřelo 13 lidí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

Řidič autobusu, který havaroval v roce 2003 u slovenské obce Úhorná, je podle čtvrtečního rozhodnutí Krajského soudu v Košicích nevinen. Řidič musel na strmém svahu kvůli poruše motoru vystoupit a autobus s cestujícími se zřítil do rokle. Při nehodě zahynulo 13 lidí a 25 bylo zraněno.

Článek

Podle expertů byla příčinou nehody nefunkční ruční brzda.

"Je mi moc líto, co se stalo," řekl po vynesení rozsudku řidič Martin Gumáň, kterému hrozilo až deset let vězení. Při rekonstrukci nehody experti zjistili, že o poruše ruční brzdy nemohl řidič vědět.

Autobus byl několik dní před nehodou v opravě paradoxně pro poruchu ruční brzdy.

Řidič vjel na strmou silnici, kde mají autobusy zákaz vjezdu. Podle soudu však porušení zákazu přímo k nehodě nevedlo. Experti se shodli v tom, že i kdyby řidič podložil pod kola klíny, autobus by se bez funkční ruční brzdy stejně zřítil do rokle.

V autobusu se vezli většinou starší lidé z obce Poproč, kteří jeli na pouť. Mezi oběťmi však byl i devítiletý chlapec, který jel na pouť s babičkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám