Hlavní obsah

Vlády tajně plánují povolit Japonsku lov velryb

Novinky, rei
LONDÝN

Kontroverzní plán na zrušení zákazu lovu velryb byl minulý týden přednesen na tajném jednání představitelů vlád více než 70 zemí světa, napsal britský deník The Independent. Návrh, jenž je noční můrou ochránců zvířat, by po více než dvou dekádách oficiálně Japonsku povolil lov kytovců.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Článek

Plán podle listu vítají vlády tolerantní k lovu, i ty, jež jsou proti. Japonsku, které ročně uloví nejvíc velryb, by totiž umožnil omezený lov pouze ve vodách při jeho pobřeží. Tokio by však muselo přestat zneužívat skuliny v mezinárodně-právních ustanoveních a zastavilo by u Antarktidy zabíjení stovek kytovců ročně pod záminkou, že tak činí kvůli vědeckým účelům.

Návrh, který se začal podle listu rýsovat už minulý měsíc na tajném zasedání v Tokiu, přednesla Argentina a Nizozemsko.

Japonská velrybářská flotila mezitím pokračuje ve vodách Antarktidy v tradičním sezónním lovu. V plánu je chycení tisícovky plejtváků a velryb, i když Tokio odvolalo původní záměr ulovit pět desítek vzácných keporkaků. Japonské lodě sledují i aktivisté z radikální organizace Sea Shepherd, kteří měli na Japonce střílet a útočit kyselinou.

Japonsko označuje lov velryb za součást péče o své kulturní tradice. Tokio v roce 1986 oficiálně přistoupilo k zákazu komerčního lovu velryb, ale už o rok později začalo tento zákaz obcházet lovem kytovců "pro vědecké účely". Kritici tvrdí, že velrybí maso končí výhradně na talířích.

Anketa

Souhlasíte s plánem?
Ano
3,2 %
Ne
96,8 %
Celkem hlasovalo 1464 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonci odvolali lov padesáti velryb hrbatých

Japonsko dočasně upouští od plánovaného lovu padesáti velryb hrbatých, oznámilo v pátek Tokio. Padesátka keporkaků měla být Japonci ve vodách Antarktidy...

Soud: japonský lov velryb je nelegální

Australský federální soud označil za nelegální aktivity japonské velrybářské flotily u Antarktidy a zároveň Japoncům nařídil zastavit všechny operace...

Výběr článků

Načítám