Hlavní obsah

Srbský prezident rozpustil parlament a vypsal nové volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbský prezident Boris Tadić ve čtvrtek podle očekávání rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby na 11. května. Informovala o tom srbská agentura Tanjug. Ke kroku vyzvala prezidenta v pondělí vláda Vojislava Koštunici, který oznámil demisi o víkendu kvůli koaličním sporům ohledně postoje k nezávislosti Kosova a integraci do EU.

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Srbský prezident Boris Tadić

Článek

Blok Demokratické strany prezidenta Borise Tadiče a liberální formace G17 Plus, který má ve vládě většinu, je pro přibližování Srbska k Evropské unii, a to i přes nesouhlas s osamostatněním Kosova, které přední státy EU uznaly.

Naopak Koštunicovi konzervativci chtějí zastavení integračního procesu země do unie, dokud unie neuzná územní celistvost Srbska i s Kosovem.

Předčasné volby jsou analytiky považovány za v poslední době již druhé referendum o budoucím směřování této balkánské země. Zatímco v únorových prezidentských volbách zvítězil proevropsky orientovaný Tadić, v květnových volbách se vzhledem k osamostatněnému Kosovu mohou voliči od jeho bloku odklonit.

Květnový termín parlamentních voleb navrhl Koštunica kvůli skutečnosti, že ve stejný čas jsou již plánovány komunální volby, a proto uspořádání parlamentních voleb nebude tak nákladné.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku 17. února. Krok podpořily Spojené státy a přední země Evropské unie v čele s Německem, Británií, Francií a Itálií. Česká reprezentace je v názoru na uznání rozpolcená.

Volební preference v Srbsku

Podle posledních průzkumů  vede v preferencích opoziční ultranacionalistická Srbská radikální strana, které by dalo svůj hlas asi 40 procent Srbů. S mírným odstupem za ní je Tadičova DS společně se spřízněnou liberální formací G17 Plus. Koštunicova DSS je s velkou ztrátou až třetí, ale právě jí analytici přisuzují roli jazýčku na vahách v rozhodování o budoucím směřování země.

Reklama

Související témata:

Související články

PROFIL: Boris Tadić

Předseda vládní Demokratické strany (DS) a současný srbský prezident Boris Tadić (50) nemá nejmenší pochybnosti, kam má jeho země v budoucnu směřovat....

PROFIL: Tomislav Nikolić

Úřadující šéf Srbské radikální strany (SRS) Tomislav Nikolić (55), kterou nadále vede Vojislav Šešelj, obžalovaný haagským tribunálem, se o prezidentský úřad...

Srbsko volí budoucnost země i Balkánu

Zraky Evropy i světa míří tento víkend k Srbsku: zítra tam budou ve druhém, rozhodujícím kole volit prezidenta a s ním zjevně i budoucí orientaci této klíčové...

Výběr článků

Načítám