Hlavní obsah

Memoranda o vízech podepsali s USA po Češích i Lotyši a Estonci

RIGA/TALLINN/BRUSEL

Estonsko a Lotyšsko podepsaly ve středu se Spojenými státy memoranda, která obyvatelům těchto dvou pobaltských zemí otevírají možnost cestovat ještě letos bez víz do USA. Tento krok, který je terčem kritiky ze strany Evropské komise, již v únoru učinila ČR a chystají se prý k němu v pátek další noví členové unie včetně Slovenska.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff (vlevo) s lotyšským ministrem zahraničí Marisem Riekstinsem.

Článek

Evropská komise, která chce vyjednávat bezvízové cestování do USA pro převážně nové členy unie současně za celou EU, dvoustranné dohody členských zemí s Washingtonem odmítá. Někteří nováčci však podle Reuters volí bilaterální přístup, protože ztratili trpělivost a nechtějí dále čekat na výsledek vyjednávání Bruselu s Washingtonem. Američanům to přitom zjevně vyhovuje.

"Naším společným cílem je dosáhnout bezvízového cestování pro všechny členské státy EU. Realistickým způsobem k dosažení tohoto cíle jsou bilaterální jednání, která jsou sladěna s legislativou EU," ujistil v Tallinnu estonský ministr vnitra Juri Pihl po podpisu dokumentu s americkým ministrem pro vnitřní bezpečnost Michaelem Chertoffem.

Ke kroku se podle všeho chystají další nové členské země EU, především Slovensko, Maďarsko a Litva. Možná se tak stane již v pátek, uvedl podle agentury AFP jistý litevský diplomat v Bruselu.

Cestovat do USA bez turistických víz by podle Washingtonu měli obyvatelé signatářských zemí od podzimu. Podepsaná memoranda však nejsou závazná, jsou jen otevřením cesty k případné konečné dohodě.

Víza do Spojených států

Turistická víza do USA nyní nepotřebují staré členské státy EU s výjimkou Řecka, z nováčků unie zatím bezvízová praxe platí jen pro Slovinsko. Na druhé straně Američané nepotřebují víza při cestách do žádné z unijních zemí.

Země uzavírající memoranda podle kritiků těchto bilaterálních kroků vždy slibují poskytovat Američanům o cestujících osobní údaje, které jsou podrobnější, než s jakými počítá dohoda o výměně dat cestujících v letecké dopravě mezi EU a USA (PNR). Kritici proto soudí, že memorandum narušuje autoritu unie v její vízové a pohraniční politice a ohrožuje dohodu PNR. Praha a další metropole podobné hodnocení odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám