Hlavní obsah

Evropské kosmické lodi přestal pracovat jeden motor

– PAŘÍŽ
Právo, Alexandr Petrželka

Evropská automatická nákladní loď ATV Jules Verne, která v sobotu odstartovala k kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně k půlročnímu pobytu u Mezinárodní vesmírné stanice, čelí výpadku jednoho ze čtyř hlavních motorů a sedmi z celkem 28 manévrovacích trysek. Podle vedení Evropské kosmické agentury (ESA) mise ATV není ohrožena.

Článek

"Sedíme a přemýšlíme, co s tím,“ řekl v Kourou šéf projektu ATV John Ellwood. "Máme celých deset dnů, pak musíme začít zkoušet řešení,“ upřesnil. Technici ESA do té doby budou ve středisku Les Mureaux u Paříže na přesné maketě ATV hledat závadu a možnosti jejího odstranění.

Elektronický systém kontroly hnacího ústrojí (PDE) zaznamenal po dosažení základní oběžné dráhy změny tlaků v palivovém potrubí, proto přepnul na náhradní systém, ale vzápětí se vypnul i ten. Podle expertů jde s největší pravděpodobností o chybu elektroniky, ne samotného potrubního systému. Příčinou mohly být otřesy zařízení při startu na posílené nosné raketě Arianne 5.

"Udržování polohy a orientace v prostoru funguje normálně,“ ujistil šéf projektu ATV Nicolas Chamussy. Rovněž přibližovací systém, antény včetně GPS a sluneční kolektory na lodi podle něj pracují bezvadně, takže misi žádné změny nehrozí. ATV je totiž konstruována tak, že může splnit své poslání i se třemi motory.

Loď Jules Verne se k ISS má připojit až 3. dubna po ukončení mise amerického raketoplánu Endeavour. Do té doby testuje jednotlivé systémy.

Co je ATV
ATV je desetimetrový válec o průměru čtyři a půl metru s kapacitou nákladu až osm tun v hermeticky uzavřené kabině. Ze Země startuje na evropské raketě Arianne 5 a po odpoutání se již pohybuje díky vlastnímu motoru. Unikátní navigační systém loď automaticky navede na dráhu blízkou ISS asi 400 km nad Zemí.
Ze vzdálenosti asi 30km začne pracovat automatické přibližovací zařízení, které ATV navede na ruský spojovací uzel ISS. Poté se otevřou dveře a astronauti ze stanice mohou bez skafandrů přejít dovnitř, aby vyložili zásoby.

ATV nahradí raketoplány

:: Hlavní uplatnění pro ATV nastane po roce 2010, kdy NASA plánuje ukončit provoz raketoplánů.

:: Tyto nákladní lodě budou jedinými dopravními prostředky, schopnými dopravit na ISS i větší konstrukční prvky.

:: ESA počítá, že na oběžnou dráhu vyšle každý rok jeden tento stroj, jehož hodnota se pohybuje okolo miliardy eur (přes 25 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám