Hlavní obsah

V Haagu soudí bývalé chorvatské generály

Novinky, rei
HAAG

Před mezinárodním soudem v Haagu stanuli v úterý tři bývalí chorvatští generálové. V řízení, které Záhřeb označuje za proces století, čelí obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Foto: Profimedia.cz

Exgenerál Ante Gotovina po svém zatčení v roce 2005

Článek

Ante Gotovina, Ivan Čermak a Mladen Markać obvinění z masakrování chorvatských Srbů během války v 90. letech odmítají. Soud potrvá přes rok, porota vyslechne na 130 svědků.

Bývalí důstojníci sehráli podle obžaloby klíčovou roli při operaci Bouře, ofenzivě ve východní chorvatské Krajině v roce 1995. Údajně plánovali vyčistit region od Srbů.

Ante Gotovina je obviněn ze zodpovědnosti za vraždu 150 Srbů a deportace tisíců dalších. Z oblasti bylo během operace donuceno odejít téměř čtvrt miliónů chorvatských Srbů, většinou starší lidé.

Gotovina je podle pozorovatelů jedním z nejprofilovanějších aktérů z balkánských válek, který stanul před haagským tribunálem. Bývalý generál žalobcům unikal čtyři roky, zatčen byl v roce 2005 na Kanárských ostrovech. Zatčení vyvolalo v Chorvatsku protesty, pro většinu Chorvatů je Gotovina válečným hrdinou.

Exgenerálovi právní zástupci tvrdí, že jejich klient se zasadil o ukončení válek v Bosně a Chorvatsku a bojoval proti bývalému jugoslávskému vůdci Slobodanu Miloševičovi.

Ante Gotovina

- narozen 12. října 1955

- bojoval ve francouzské cizinecké legii

- v roce 1995 velel chorvatským oddílům proti srbským silám v chorvatské Krajině

- z armády odešel v roce 2000

- v roce 2001 obviněn z válečných zločinů

- v prosinci 2005 zatčen na Tenerife

Zábřeh označuje soud za proces století. Chorvatská státní televize plánuje vysílat první dny procesu v přímém přenosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám