Hlavní obsah

Srbská vláda vyzvala prezidenta k vypsání nových voleb

BĚLEHRAD

Srbská vláda vyzvala prezidenta k vypsání nových voleb Srbská vláda v pondělí vyzvala prezidenta Borise Tadiče, aby rozpustil parlament a vypsal nové volby na 11. května. Své rozhodnutí zdůvodnila neschopností pokračovat ve společném vedení země.

Foto: Ivan Milutinovic , Reuters

Premiér Vojislav Koštunica rezignoval v sobotu.

Článek

Očekávaný krok následoval po sobotním oznámení demise premiéra Vojislava Koštunici. Zdůvodnil ji tím, že koalice není jednotná v postoji ke Kosovu a k Evropské unii a nedokáže dál řádně fungovat. Koštunicův kabinet nicméně Srbsko povede v omezeném rozsahu i nadále, dokud z nových voleb nevzejde jeho nástupce.

Tadić již o víkendu slíbil, že takový návrh přijme, pokud mu ho vláda předloží. Aby se volby konaly 11. května, může je prezident vyhlásit nejdříve ve středu, neboť podle srbské ústavy se nové volby musí konat nejpozději 60 dnů od jejich vypsání. Termín hlasování vybral Koštunica s ohledem na to, že na 11. května jsou již naplánovány komunální volby, a proto uspořádání parlamentních voleb nebude tak nákladné.

Všechny hlavní politické strany s jejich vypsáním souhlasí, neboť je považují za jediné řešení současné patové situace na srbské politické scéně, kterou rozděluje především názor na další postup vůči EU.

Volební preference v Srbsku

Podle posledních průzkumů  vede v preferencích opoziční ultranacionalistická Srbská radikální strana, které by dalo svůj hlas asi 40 procent Srbů. S mírným odstupem za ní je Tadičova DS společně se spřízněnou liberální formací G17 Plus. Koštunicova DSS je s velkou ztrátou až třetí, ale právě jí analytici přisuzují roli jazýčku na vahách v rozhodování o budoucím směřování země.

Prozápadní uskupení v čele s vládní Demokratickou stranou (DS) prezidenta Tadiče jsou pro pokračovaní integrace navzdory souhlasu většiny států unie s jednostranným odtržením Kosova. Nacionalisté, k nimž se řadí i premiérova Demokratická strana Srbska (DSS), chtějí naopak zastavit sbližování s EU, dokud unie neuzná územní celistvost Srbska i s Kosovem.

Reklama

Související témata:

Související články

Koštunica: Srbsko do Unie jedině s Kosovem

Srbsko se nebude ucházet o členství v EU, jestliže Brusel nebude považovat za jeho součást také Kosovo. Prohlásil to srbský premiér Vojislav Koštunica...

Výběr článků

Načítám