Hlavní obsah

Sarkozyho straně se v místních volbách nedařilo

PAŘÍŽ

Francouzská vládní strana Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho zaznamenala v nedělním prvním kole místních a kantonálních voleb neúspěch. Ze sečtení téměř dvou třetin hlasů vyplývá, že na opoziční socialisty ztrácí necelá dvě procenta.

Článek

UMP má po sečtení 65,7 procenta hlasovacích lístků 45,5 procent hlasů, zatímco socialisté 47,7 procenta.

Volby jsou vnímány jako varování voličů Sarkozymu, jehož popularita v posledních měsících klesla.

Přesto je náskok socialistů menší, než se předpovídalo a poměr sil je zejména ve velkých městech vyrovnaný.

Z nejvýznamnějších měst si pravice už v prvním kole zajistila vládu v Bordeaux. Socialisté si udrželi Lyon a Nantes a dobyli Rouen a jsou na nejlepší cestě udržet si Paříž a Lille. Šanci na úspěch mají také v Toulouse, Marseille a Štrasburku, kde dosud vládne pravice.

Jen průměrných výsledků dosáhli centristé, poměrně dobře nakonec dopadli komunisté a propadla krajně pravicová Národní fronta. V místních volbách mimo jiné na pařížském předměstí Neuilly uspěl prezidentův syn Jean Sarkozy.

Druhé kolo voleb se uskuteční příští neděli.

Nespokojená veřejnost

Pozorovatelé hodnotí první kolo voleb jako varování Sarkozymu a jeho politice za 10 měsíců od nástupu prezidenta do úřadu.

Slibované reformy podle voličů nepřinesly změny k lepšímu. Francouzům se nelíbí ani prezidentovy občasné cholerické výstupy či jeho soukromý život, kvůli němuž podle nich trpí jeho veřejná služba.

Sarkozy odmítá, že by ztrácel půdu pod nohama. „Pro mne je zásadním termínem (pro hodnocení) konec mého úřadu“ v roce 2012, řekl. Doplnil, že neplánuje změny ve vládním kabinetu ani obrat v nastoleném kurzu.

Sarkozy má podle posledních průzkumů podporu pouhé třetiny lidí. Loni v červenci za ním stálo 67 procent Francouzů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám