Hlavní obsah

Španělské volby vyhráli Zapaterovi socialisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID
Aktualizováno

Parlamentní volby ve Španělsku vyhrála podle předběžných odhadů vládní Španělská dělnická socialistická strana (PSOE) premiéra Josého Luise Zapatera. Podle odhadů španělské televize TVE získali Zapaterovi socialisté 45 procent hlasů, zatímco Lidová strana (PP) vedená Marianem Rajoyem dostala 38,6 procent hlasů.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Dosavadní španělský premiér Jose Luis Zapatero

Článek

Jak v neděli večer oznámilla televize TVE, získala PSOE podle předběžných výsledků 174 až 176 z 350 parlamentních mandátů. Pokud by socialisté skutečně dosáhli na 176 poslaneckých křesel, zajistili by si v dolní komoře absolutní většinu a nemusela by při schvalování zákonů usilovat o podporu menších stran. Konzervativní Lidová strana obsadí 150 křesel.

Podle posledních údajů ministerstva vnitra byla volební účast v odpoledních hodinách o něco nižší než v parlamentních volbách před čtyřmi lety. K 18:30 SEČ dosahovala 61 procent, zatímco v roce 2004 to bylo 63 procent.

Podle agentur úřady během hlasování zaznamenaly několik incidentů v autonomních oblastech Baskicko a Navarra. Ministerstvo vnitra uvedlo, že šlo jen o ojedinělé incidenty, které hlasování nenarušily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám