Hlavní obsah

Maďaři v referendu odmítli poplatky ve zdravotnictví a školné

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ
Aktualizováno

Zhruba 84 procent účastníků nedělního referenda v Maďarsku odmítlo poplatky ve zdravotnictví a školné na univerzitách. Vyplývá to z výsledků po sečtení 95 procent hlasů. Premiér Ferenc Gyurcsány oznámil, že vláda vyslyší hlas lidu a pokud se odhady potvrdí, už v pondělí předloží do parlamentu návrh na zrušení poplatků od prvního dubna.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V referendu mohlo volit až osm miliónů lidí.

Článek

Referenda se podle odhadů zúčastnilo přes 50 procent z 8,2 miliónu oprávněných voličů. K platnosti hlasování podle maďarských zákonů stačí, aby minimálně 25 procent všech voličů (tedy alespoň dva milióny) odpovědělo na položenou otázku stejně.

Maďaři v referendu odpovídali na tři otázky. První se týkala zrušení poplatků u lékaře, druhá poplatků za hospitalizaci a třetí se týkala školného. Podle předběžných odhadů na všechny tři otázky odpověděly kladně přes tři milióny voličů.

Výsledky referenda po sečtení 95 procent hlasů (v % ze zúčastněných voličů)
Za zrušeníProti zrušení
Poplatky u lékaře82,7517,25
Poplatky za hospitalizaci84,3915,61
Školné82,5617,44

Hlasování provázely emoce

Podle agentury MTI přímo při hlasování zemřeli čtyři lidé. Například v obci Nyúl zemřela 72letá žena a v obci Nagyvarsány zemřel 62letý člen referendové komise. V obou případech už přivolaný lékař mohl pouze konstatovat smrt.

Maďarská policie se připravuje na případné protivládní demonstrace. Kolem budovy parlamentu a Maďarské televize v centru Budapešti vyrostly kovové zátarasy, za nimiž stojí desítky policistů se štíty. U parlamentu jsou připraveny tři vodní děla.

Opozice chce referendum použít k svrhnutí vlády

Referendum iniciovala pravicová opozice, která tímto zvyšuje tlak na Gurcsányovu socialisticko - liberální vládu. Opozice vyjádřila naději, že vítězství v referendu povede k pádu vlády. Podle politologů by to však přicházelo v úvahu pouze v případě drtivému odmítnutí vládních reforem ze strany maďarských voličů a to se nekonalo.

"Po tomto výsledku bude pravděpodobně pokračovat tlak opozice na vládu. Předpokládám, že až do parlamentních voleb v roce 2010 bude pokračovat permanentní předvolební kampaň," uvedl politolog Gábor Török.

Popularita socialistů prudce klesá

Od voleb v roce 2006 ztratila nejsilnější vládní strana Maďarská socialistická strana přes polovinu voličů. Opozice vedená Viktorem Orbánem chce tuto situaci využít a tvrdí, že úspěšné referendum povede k pádu vlády. Podle posledních průzkumů se většina Maďarů vysloví za zrušení poplatků ve zdravotnictví i za zrušení školného.

Ani úspěšné referendum však nemusí znamenat automaticky pád premiéra, který čelí ostrým útokům už od parlamentních voleb 2006. Nedlouho po volbách byla totiž zveřejněna nahrávka, v níž Gyurcsány přiznal, že voličům lhal o stavu ekonomiky. Opozice označila vítězství socialistů ve volbách za podvod a zorganizovala protesty, které přerostly v násilnosti.

Anketa

Měli by Češi rozhodovat o poplatcích u lékaře v referendu?
Ano
80,5 %
Ne
19,5 %
Celkem hlasovalo 11891 čtenářů.

Maďaři odpovídají v referendu na tyto otázky:

Souhlasíte s tím, aby studenti státních vysokých škol neplatili školné?

Souhlasíte s tím, aby se neplatily poplatky u lékaře?

Souhlasíte s tím, aby se neplatily poplatky za hospitalizaci?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám