Hlavní obsah

Do vesmíru se vydala první evropská kosmická loď

– KOUROU

Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně v neděli ráno úspěšně odstartovala nosná raketa Ariane 5 ES, která do kosmu vynesla automatickou nákladní loď (ATV) Jules Verne. První evropské kosmické plavidlo, pojmenované po známém francouzském autorovi vědeckofantastických románů, dopraví na oběžnou dráhu zásoby pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Článek

ATV Jules Verne je první z nejméně pěti plánovaných bezpilotních zásobovacích lodí Evropské vesmírné agentury (ESA), které budou schopné na orbitální komplex dopravovat až devět tun jídla, paliva, vody, kyslíku a materiálů pro vědecké experimenty. To je zhruba třikrát více než v současnosti využívaná ruská nákladní plavidla Progress.

Stálá posádka stanice bude moci využívat modul jako dalšího prostoru k provádění pokusů ve stavu beztíže.

Co je ATV
ATV je desetimetrový válec o průměru čtyři a půl metru s kapacitou nákladu až osm tun v hermeticky uzavřené kabině. Ze Země startuje na evropské raketě Arianne 5 a po odpoutání se již pohybuje díky vlastnímu motoru. Unikátní navigační systém loď automaticky navede na dráhu blízkou ISS asi 400 km nad Zemí.
Ze vzdálenosti asi 30km začne pracovat automatické přibližovací zařízení, které ATV navede na ruský spojovací uzel ISS. Poté se otevřou dveře a astronauti ze stanice mohou bez skafandrů přejít dovnitř, aby vyložili zásoby.

Jules Verne vystřídá u ISS Endeavour

S ISS se Jules Verne spojí nejdříve za tři týdny, až se od komplexu odpoutá raketoplán Endeavour, který by měl odstartovat v úterý. Během této doby bude ATV kroužit okolo Země a pozemní řídící středisko bude prověřovat jeho automatické přistávací mechanismy.

U stanice bude tato loď "na jedno použití" kotvit asi půl roku. Postupně bude naplněn odpadky, které spolu s plavidlem shoří při návratu do zemské atmosféry.

Odklady startu způsobily technické potíže

Start deset metrů dlouhého a 4,5 metru širokého válce byl několikrát odložen vinou technických problémů na zařízení a také kvůli katastrofě raketoplánu Columbia v únoru 2003, která zdržela úpravu ISS pro přistávání ATV.

Nedělní start byl premiérou i pro vylepšenou raketu Ariane 5 ES. Ta byla speciálně upravena pro vynesení 20 tun vážícího ATV. Raketa Ariane ještě nikdy nenesla tak těžké zařízení.

Vyslání Julese Vernea do kosmu je v krátké době druhým významným příspěvkem Evropanů pro fungování ISS. V únoru dopravil raketoplán Atlantis na orbitální komplex evropskou vědeckou laboratoř Columbus, která umožní astronautům provádět více vědeckých experimentů.

ATV nahradí raketoplány

:: Hlavní uplatnění pro ATV nastane po roce 2010, kdy NASA plánuje ukončit provoz raketoplánů.

:: Tyto nákladní lodě budou jedinými dopravními prostředky, schopnými dopravit na ISS i větší konstrukční prvky.

:: ESA počítá, že na oběžnou dráhu vyšle každý rok jeden tento stroj, jehož hodnota se pohybuje okolo miliardy eur (přes 25 miliard korun).

:. Vizualizace přibližovacího manévru nákladní lodi ATV k ISS. FOTO: ESA

Reklama

Výběr článků

Načítám