Hlavní obsah

Ve Španělsku začaly parlamentní volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

V neděli začali ve Španělsku parlamentní volby. Pětatřicet miliónů voličů rozhoduje o dalším osudu současné socialistické vlády. Podle posledních průzkumů preferencí měla stávající vládnoucí garnitura malý náskok před opozičními konzervativci.

Foto: Reuters

Španělé v neděli rozhodují o dalším osudu současné vlády.

Článek

Španělská dělnická socialistická strana (PSOE) premiéra Josého Luise Zapatera měla před Lidovou stranou (PP), v čele s Marianem Rajoyem, zhruba čtyřprocentní náskok. Očekává se, že obě uskupení si rozdělí kolem čtyř pětin všech odevzdaných hlasů.

Volební místnosti se otevřely v 9:00 SEČ a uzavřou se večer ve 20:00. První výsledky by měly být známy v průběhu nedělního večera. V Andalusii se konají souběžně regionální volby.

Minulé parlamentní volby v roce 2004 se uskutečnily pouhé tři dny po teroristických útocích na madridských nádražích, při nichž přišlo o život 191 lidí a na 1500 dalších bylo zraněno. Doposud favorizované konzervativce tehdy převálcovali socialisté.

Nynější atmosféru těsně před volbami narušila v pátek vražda bývalého socialistického radního v baskickém městě Mondragón na severu země. Vláda z útoku obvinila teroristy z organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) a hlavní soupeřící politické strany se v reakci na atentát rozhodly ukončit volební kampaň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám