Hlavní obsah

Maďaři v referendu rozhodují o poplatcích ve zdravotnictví a školném

Novinky, Ivan Vilček, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ
Aktualizováno

Osm miliónů maďarských voličů může během neděle v referendu rozhodnout o zrušení poplatků ve zdravotnictví a školného na vysokých školách. Referendum si vynutila pravicová opozice formou petiční akce. Socialisticko - liberální vláda premiéra Ference Gyurcsánye už avizovala, že pokud bude referendum úspěšné, vyslyší hlas lidu a poplatky v co nejkratším čase zruší.

Článek

K platnosti hlasování podle maďarských zákonů stačí, aby minimálně 25% všech voličů (tedy alespoň dva milióny) odpovědělo na položenou otázku stejně. První otázka se týká zrušení poplatků u lékaře, druhá poplatků za hospitalizaci a třetí se týká školného.

Referendum iniciovala pravicová opozice, která tímto zvyšuje tlak na Gurcsányovu socialisticko - liberální vládu. Opozice vyjádřila naději, že vítězství v referendu povede k pádu vlády. Podle politologa Gábora Töröka by to však přicházelo v úvahu pouze v případě drtivému odmítnutí vládních reforem ze strany maďarských voličů.

:. V referendu může volit až osm miliónů lidí.foto: Právo/Ivan Vilček

Popularita socialistů prudce klesá

Od voleb v roce 2006 ztratila nejsilnější vládní strana Maďarská socialistická strana přes polovinu voličů. Opozice vedená Viktorem Orbánem chce tuto situaci využít a tvrdí, že úspěšné referendum povede k pádu vlády. Podle posledních průzkumů se většina Maďarů vysloví za zrušení poplatků ve zdravotnictví i za zrušení školného.

Ani úspěšné referendum však nemusí znamenat automaticky pád premiéra, který čelí ostrým útokům už od parlamentních voleb 2006. Nedlouho po volbách byla totiž zveřejněna nahrávka, v níž Gyurcsány přiznal, že voličům lhal o stavu ekonomiky. Opozice označila vítězství socialistů ve volbách za podvod a zorganizovala protesty, které přerostly v násilnosti.

:. Maďaři si mají vybrat, zda platit školné či u lékaře.foto: Právo/Ivan Vilček

Kabinet spoléhá na nízkou účast

Za této situace chtějí vládní politici dosáhnout co nejnižší účasti lidí v referendu. Je zřejmé, že vládní koalice nevěří v úspěch v nadcházejícím referendu, chce pouze zmírnit porážku. Naopak opozice vsadila na vítězství v referendu. "Premiér trestá reformami občany za vlastní politické chyby. Lidé by měli říct jasné ne premiérovi, který lže,“ prohlásil Orbán.

Ústřední referendová komise oznámila, že do 13.00 dosáhla účast 26,92 %. 

Maďaři odpovídají v referendu na tyto otázky:

Souhlasíte s tím, aby studenti státních vysokých škol neplatili školné?

Souhlasíte s tím, aby se neplatily poplatky u lékaře?

Souhlasíte s tím, aby se neplatily poplatky za hospitalizaci?

Podle agentury MTI přímo při hlasování v obci Nyúl zemřela 72letá žena a v obci Nagyvarsány zemřel 62letý člen referendové komise. V obou případech už přivolaný lékař mohl pouze konstatovat smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám