Hlavní obsah

Ukrajina prý začala čerpat plyn určený pro Evropu

Novinky, ČTK, BBC, RIA-Novosti
MOSKVA
Aktualizováno

Ukrajina podle ruského podniku Gazprom splnila své úterní výhrůžky a začala čerpat plyn určený k tranzitu do západní Evropy. Informovala o tom agentura Reuters. Informace ale kontrastuje se zprávami ostatních agentur, jež citují ukrajinskou premiérku Julii Tymošenkovou slibující vyrovnání případných dluhů Ukrajiny ruskému dodavateli. Právě kvůli sporu o dluh omezil Gazprom Ukrajině dodávky plynu o 60 procent.

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na Gazprom napsala, že si Ukrajina bude denně brát až 60 miliónů metrů krychlových plynu. Mluvčí ruské firmy řekl, že o tento objem se sníží vývoz do západní Evropy. Gazprom ale prý zatím nezaznamenal, že by někdo z odběratelů dostával méně plynu než obvykle.

Tymošenková nařídí dluhy spočítat a vyrovnat

Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková ve středu ale oznámila, že nařídí státní firmě Naftogaz spočítat a splatit případný dluh za čerpání plynu bez uzavřené smlouvy. Její vystoupení následovalo po výzvě prezidenta Viktora Juščenka, aby obě strany obnovily jednání.

Tymošenkové výrok znamená posun - Ukrajina až dosud dluh vehementně popírala.

O skutečnosti, že se rýsuje dohoda, informoval ve středu odpoledne i mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Firma prý s ukrajinským Naftogazem nyní pracuje na společném prohlášení.

Nejnovější spor ohledně ruských dodávek plynu Ukrajině se rozhořel před několika týdny. Kyjev podle Gazpromu stále dluží za loňské dodávky a odebírá plyn bez dohody pro letošní rok. Ukrajinský dluh činí podle ruské strany v přepočtu zhruba 10 miliard korun.

Hlavy obou států ještě v polovině února tvrdily, že spor vyřešily. Nakonec ale Gazprom omezil do úterního odpoledne Ukrajině dodávky o 60 procent. Kyjev pak pohrozil, že přiškrtí dodávky do dalších evropských států.

V Česku žádné problémy s dodávkami nejsou

Podle vyjádření společnosti RWE Transgas, která je v tuzemsku dominantním distributorem zemního plynu, zatím Češi žádné obavy z dodávek mít nemusí.

"Skupina RWE neregistruje v souvislosti s pokračujícím rusko-ukrajinským sporem žádné problémy s dodávkami zemního plynu do České republiky. Naši zákazníci se nemají čeho obávat," uvedl mluvčí firmy Martin Chalupský.

Dodal, že díky mírné zimě jsou v ČR dostatečné zásoby plynu. "Objemy přepravovaného zemního plynu jsou na výstupu z Ukrajiny a dál na trase přes Slovensko a Českou republiku stále beze změn, průtoky odpovídají sjednanému množství," uzavřel Chalupský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám