Hlavní obsah

Prince Harryho čeká povýšení

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Princ Harry (23) dělá vojenskou kariéru. Po návratu z desetitýdenní mise v neklidné jihoafghánské provincii Hílmand ho povýší na nadporučíka a zvýší mu plat. Jak dále napsal list Daily Mail, jeho roční mzda bude nyní činit 28 216 liber (asi 918 tisíc korun).

Foto: Reuters

Třiadvacetiletý Harry působil se svou jednotkou v jižní provincii Hílmand.

Článek

Protože Harry je třetí v pořadí uchazečů o britský trůn, peníze pro něho nepředstavují sebemenší motivaci.

"Nechci trčet k kasárnách. Chci se vrátit zpět a vidím nějaké možnosti,“ řekl princ po svém víkendovém návratu do Británie.

Tálibán byl prý Harrymu na stopě

Jeho nadšení však zachladil náčelník generálního štábu generál Richard Dannat. Uvedl, že podle pravidel by nižší důstojník, jakým je Harry, mohl být nasazen do bojové zóny nejdříve za rok. "Kromě toho je nevyhnutelné, aby princova přítomnost mezi vojáky nezvýšila jejich ohrožení,“ řekl Dannat v narážce na fakt, že teroristická síť Al-Kajda vyhlásila prince za terč.

Jeden z velitelů Tálibánu prohlásil, že jeho zvědi vystopovali prince už na konci loňského roku. Válečníci se však nedokázali přiblížit k němu na tolik blízko, aby mohli zaútočit.

Princ jako propagace války

Většina britské veřejnosti oceňuje, že Harry následoval své muže na bojiště, avšak ozývají se i kritické hlasy. "Armáda prince používá na propagování války,“ řekl Anthony Davidson, jehož syn James padl v Afghánistánu předloni.

Princ působil v oblasti od prosince v hodnosti poručíka a náplní jeho práce bylo případné povolání letectva na podporu pozemních jednotek. Účastnil se však i pozemních akcí.

Harry velel v rámci pluku Blues and Royals průzkumné četě s 11 vojáky ve čtyřech lehkých tancích Scimitar.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Harry se vrátil z Afghánistánu domů

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, kde od poloviny prosince bojoval proti...

Princ Harry se chce vrátit zpět do bojů

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, který se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, když bylo vyzrazeno jeho vojenské...

Výběr článků

Načítám