Hlavní obsah

Praha za radar podle Varšavy nic nezískala

– VARŠAVA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Zuzana Křížová (Varšava)

Polská vláda premiéra Tuska obhajuje tvrdá vyjednávání o umístění americké protiraketové základny. "My chceme získat co nejvíce pro Polsko výměnou za případnou shodu na výstavbě," řekl předseda parlamentu Bronislaw Komorowski a dodal, že Praha dala svůj souhlas zadarmo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Komorowski tak reagoval na kritiku ze strany expremiéra a šéfa největší opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyňského. Divil se, že Kaczyňski podporuje českého premiéra, který vydal souhlas s americkým štítem zadarmo. 

"Se znepokojením sleduji proces, v němž Polsko přichází o spojence. Ztrácí spojence reálné, kteří se v různých momentech osvědčili," uvedl v pondělí  Kaczyňski.

"Se znepokojením sleduji proces, v němž Polsko přichází o spojence. Ztrácí spojence reálné, kteří se v různých momentech osvědčili," uvedl v pondělí  Kaczyňski.

Narážel na slova Mirka Topolánka, podle něhož Poláci nemohou spojovat modernizaci své armády s umístěním raketové části základny na polském území.

Premiér Mirek Topolánek sdělil už v neděli České televizi, že polský postoj chápe, ale nemůže se s ním ztotožnit. Vyžadovat modernizaci výměnou za základnu je podle Topolánka "poměrně diskutabilní". Český premiér doufá, že se Poláci s USA na výstavbě dohodnou.Český premiér údajně má i plán, jak postupovat v případě, že Polsko s Washingtonem nedohodne.

Polsko požaduje moderní zbraně

Nejnovější americkou nabídku na modernizaci polské armády, s níž přišel Pentagon minulý týden, Varšava považuje za nedostatečnou. Zapojení Washingtonu do posílení armády především dodávkami vyspělých technologií požaduje vláda premiéra Donalda Tuska výměnou za umístění základny amerického protiraketového štítu na svém území. 

„Nabídka je otevřenější než ty předchozí, avšak stále ještě nenaplňuje očekávání Polska. Proto budou muset rozhovory pokračovat,“ uvedl ministr obrany Klich. Washington ani Varšava zatím ještě nezveřejnily, jakou konkrétně formu spolupráce a pomoci zvažují. Podle polských médií se však vláda snaží získat rakety Patriot 3 či THAAD a slib dlouhodobé pomoci „podvyživené“ polské armádě vyčerpané nasazením v Iráku a v Afghánistánu.

Poláci údajně Američanům navrhli 17 oblastí, v nichž by mohli pomoci. Původně se předpokládalo, že tečku za jednání by mohla napsat schůzka Tuska s prezidentem Bushem 10. března ve Washingtonu. Polský tisk však dává na srozuměnou, že Varšava nestojí o dohodu vyjednanou pod časovým tlakem. „V Polsku štít může, ale nemusí být,“ napsal list Gazeta Wyborcza. Polsko kritizuje Prahu, že při vyjednávání příliš spěchá.

Podle průzkumu jen každý třetí Polák je nakloněn výstavbě základny. I stoupenci přitom požadují od Varšavy, aby kladla tvrdé podmínky včetně dodávek zbraní a zrušení amerických víz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám