Hlavní obsah

Srbové zabrali kosovskou železnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbsko převzalo kontrolu nad částí železnice v severním Kosovu, oznámil v pondělí šéf srbské železniční společnosti Branislav Ristivojević. Stalo se tak poté, co zaměstnanci železnice zastavili na trati provoz s tím, že nebudou pracovat pro kosovskou firmu.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Incident je posledním z mnoha, při nichž Srbové protestují proti osamostatnění Kosova.

Článek

Ristivojević oznámil, že se jeho podnik ujímá kontroly nad 50kilometrovým úsekem mezi Lešakem a Zvecanem.

Tento krok s velkou pravděpodobností zvýší napětí mezi Srby a kosovskými úřady, jakož i mezi Srby a místními vojáky NATO, napsala agentura AP.

Podle agentury je opatření v souladu s instrukcemi vlády v Bělehradu, která prý příslušníkům místní srbské menšiny doporučila vyhýbat se jakýmkoli kontaktům s kosovským úřady poté, co Kosovo 17. února jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku.

Pondělní incident je posledním z mnoha, při nichž Srbové protestují proti osamostatnění Kosova.

Minulý týden propustili v Prištině od policie 150 Srbů, kteří odmítli poslouchat rozkazy od kosovských Albánců. Policisté žádali, aby byli zařazeni pod velení mise Spojených národů, tak jako jejich kolegové ze severu kolem Mitrovice.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Výběr článků

Načítám