Hlavní obsah

VIDEO: Vítr v Hamburku málem smetl letadlo při přistání

Novinky, fia
HAMBURK

Velké drama si prožilo přes 130 cestujících na palubě letadla na letišti v německém Hamburku. Airbus A320 tam měl v sobotu kvůli silné vichřici obrovský problém přistát, napoprvé se mu to dokonce nepovedlo, vítr s letounem těsně nad zemí začal házet. Pilot při manévru dvakrát zavadil křídlem o přistávací plochu, pak nabral výšku.

Článek

Napodruhé se už přistání bez větších problémů povedlo. Stroj je ale poškozen.

Na záznamu je vidět letadlo, které se přibližuje na přistání se silným bočním větrem. Pilot správně natočil stroj proti bočnímu větru, to je obvyklý postup, kdy se letoun pomocí směrového kormidla vyrovnává až těsně nad ranvejí. Při kontaktu se zemí už ale musí být podvozek v rovině s dráhou, aby nedošlo k jeho přetížení.

Pilotovi se ale vyrovnání nepovedlo úplně stoprocentně, zřejmě vlivem náhlého silného poryvu větru. Poté, co se stroj vychýlil a křídlem dvakrát zavadil o přistávací dráhu, se kapitán rozhodl pro "go-around", tedy opakované přiblížení.

Je otázka, zda se pilot k tomuto standardnímu manévru, který se provádí při nepovedeném přistání, neměl odhodlat už při prvním náznaku problému.

Lidé v letadle totiž měli obrovské štěstí, že poryv větru nebyl silnější, kdyby totiž vychýlení stroje vedlo k výraznějšímu doteku křídla se zemí, došlo by zjevně k havárii.

Na základě záběrů nelze spekulovat, jestli se při změně proudění větru jednalo o tzv. střih větru, kdy se může prudce změnit rychlost stroje. Zda k tomuto jevu skutečně došlo, potvrdí nebo vyvrátí záznamy z přístrojů na palubě letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám