Hlavní obsah

Němci skryli před berňákem 200 miliónů eur

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Zámožní Němci ukryli před finančními úřady do zahraničních bank přes 200 miliónů eur (zhruba pět miliard korun). U 150 z nich německé úřady v uplynulých dnech provedly razie a 91 z nich se už k daňovým únikům přiznalo. Uvedla to v úterý prokuratura v Bochumi v průběžné bilanci dosavadního vyšetřování rozsáhlé aféry kolem daňových úniků.

Článek

Vyšetřování se patrně po bance LGT rozšířilo už na druhou banku v Lichtenštejnsku, kam své milióny převáděly stovky Němců, a také tři německé banky.

Přiznání od hříšníků se teď jenom hrnou

Od odhalených daňových hříšníků už německý stát zpětně vymohl 27,8 miliónů eur a další dodatečné daňové odvody v podobné výši stát bezprostředně očekává, přičemž výše této sumy neustále roste.

Bochumský úřad veřejného žalobce už obdržel dobrovolné přiznání o nezaplacených daních „v nezanedbatelné“ výši od 72 lidí. Úřady nyní zjišťují, zda byla podána natolik včas a bez mezer, aby plátcům nehrozilo trestní stíhání. V podezření jsou ale zřejmě stovky milionářů po celém Německu, z nichž odhadem 700 převádělo peníze do Lichtenštejnska.

Lichtenštejnsko je vedle Andory a Monaka jednou ze tří evropských zemí, které Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zařadila na černou listinu daňových rájů. Navzdory kritice za způsob odhalování daňových úniků však Německo není v tomto boji osamoceno.

Na rodinu informátora plivou

Jednak má podporu Evropské unie, jednak se na jeho stranu přiklonila Velká Británie a Nizozemsko. Británie se dokonce přiznala, že se nechala Německem inspirovat a za údaje potřebné k dopadení podezřelých rovněž zaplatila informátorovi.

Německý list Süddeutsche Zeitung (SZ) v úterý napsal, že 42letý muž, který před německou zpravodajskou službou BND vystupoval pod jménem Heinrich Kieber, dostal za CD s databází německých daňových hříšníků z LGT kromě 4,2 miliónu eur také novou identitu pro život v zahraničí. Mezitím však německé časopisy Der Spiegel a Focus zveřejnily jeho fotografie ze setkání s agenty BND. Lichtenštejnská média pak vystopovala jeho matku a sestru ve vesnici Mauren a zjistila, kde bydlel „Na jeho příbuzné lidé ve vesnici plivou jako na zrádce země,“ napsal SZ.

Deník naznačuje, že prokuratura i finanční policie musí mít ještě jiný zdroj, protože Kieberova databáze končí u roku 2002, zatímco vyšetřovatelé operují s fakty i z roku 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám