Hlavní obsah

Pod norskou horou otevřeli banku "pro soudný den"

Novinky, rei

Ve věčně mrazivém prostředí hory v norském souostroví Svalbard v úterý zahájila provoz úložna, která má v případě planetární přírodní či válečné katastrofy uchránit semena miliónů rostlin světa. Banka s přízviskem "pro soudný den" byla otevřena necelý rok poté, co se začala budovat.

Článek

Náklady na její stavbu dosáhly v přepočtu zhruba 160 miliónů korun. Kapacita uskladnění čítá 4,5 miliónu vzorků semen. Počítá, že bude záložní bankou pro dalších 1400 světových uložišť rostlinných semen. Některé už měly problémy. Narušeny byly sbírky v Iráku, Afghánistánu nebo na Filipínách.

Slavnostního otevření banky v hloubce přes 1200 metrů pod povrchem hory Plattaberget se v úterý zúčastnil prezident evropské komise José Manuel Barros, keňský nositel Nobelovy ceny za mír Wangari Maathai a norský premiér Jens Stoltenberg.

:. Tunel vede ke třem skladištním halám.foto: ČTK/AP

Stavba byla započata loni v dubnu. Majitelem banky je norský stát, vzorky semen však budou patřit zemím, které materiál uskladňují.

Komplex má podobu betonového tunelu, který vede do tří uskladňovacích síní o rozměrech 10 krát 27 metrů. Každá z nich pojme 1,5 miliónu semen, které jsou uloženy ve fóliových zásobnících pro 500 semen.

Noemova archa Svalbard

Svalbard je oblast nejblíže severnímu pólu, kterou obývají lidé. Od pólu je vzdálená asi 1000 kilometrů, norská pevnina se nachází asi 500 kilometrů na jih.

Mrazivé teploty pomáhá udržovat nainstalovaná klimatizace. Teplota v komplexu je minus 18 stupňů Celsia. Za takových podmínek mohou některá semena vydržet další milénium.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám